Gepubliceerd op 14 juli 2021
Leestijd 5 min.

Peuters leren door te ruiken, zien, horen, voelen en proeven. De zintuiglijke ontwikkeling is met eenvoudige spellen te stimuleren. In deze blog vind je leuke zintuigspelletjes voor in de groep!

Wist je dat?

  • Alles wat een peuter hoort, ziet, aanraakt, ruikt of proeft, een basis biedt voor het leren in de toekomst?
  • Een omgeving die rijk is aan zintuiglijke prikkels meer neurale verbindingen creëert dan een omgeving die de zintuigen niet prikkelt?

Zintuiglijk beleven

Met zingtuiglijk beleven, ook wel sensopathisch spel, ervaren kinderen veel met zijn/haar zintuigen tijdens spel. Sensopathisch spelen kun je doen met ongevormde materialen, denk aan klei, zand, slijm, scheerschuim, kralen, rijst, meel of water. Geef kinderen een stimulans om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken. Bijvoorbeeld met deze leuke spelletjes:

Voelen

Bij de geboorte is de tastzin van een baby al erg goed ontwikkeld. Tasten is nodig om de begrenzing te voelen; waar houdt mijn lijf op en begint de rest van de wereld? Daag de tastzin van een baby of peuter uit met leuke voelspelletjes.

Voelkist

voelkist duoMet een voelkist ziet een kind niet wat hij voelt. Hij/zij is volledig aangewezen op de tast. Met de voelkust duo kunnen kinderen het samen ervaren.

De voelkist duo kan gevuld worden met diverse materialen. Is het een steen of een kastanje? De inhoud kan steeds opnieuw gewijzigd worden. De voelkist biedt oneindig veel mogelijkheden en is eenvoudig aan het niveau van het kind aan te passen.

Bestel de voelkist in de webshop

Bestel de voelkist

Voetvoelpad

voetvoelpadJe kunt niet alleen met je handen voelen, maar ook met je voeten! Het voetvoelpad bestaat uit negen houten voetsteunen met verschillende materialen en oppervlaktestructuren. Het voetvoelpad bevordert de balans, tastzin en tactiele waarneming. De kinderen voelen de structuren het beste met blote voeten.

Bestel het voetvoelpad in de webshop

Bestel het voetvoelpad

Zand en water

Als je nog nooit zand hebt gevoeld, voelt het de eerste keer misschien raar of onprettig. Meestal duurt het een tijdje voordat kinderen met zand gaan spelen.

Lees meer over zand en water in de blog Zand en water de ideale zomercombinatie.

Ruiken

Kleine kinderen zijn heel gevoelig voor geur. Je troost ze bijvoorbeeld sneller met een eigen knuffel omdat het een bekende geur heeft. Er zijn verschillende spellen om kinderen verder kennis te maken met geur. Het geurenspel is een van deze spellen.

Geurenspel

geurspelletjesDit spel bestaat uit 30 met geur gevulde bekers en prachtig geïllustreerde fotokaarten. Het spel bevat 6 verschillende spellen voor verschillende ontwikkelingsniveaus.

Bestel het geurenspel in de webshop

Bestel het geurenspel

Horen

Met muziekinstrumenten kunnen kinderen zelf harde en zachte muziek maken.

Muziekmonsters

muziekmonstersMet het spel muziekmonsters maak je zelf muziek door te stampen, te klappen en andere geluiden te maken op maat.

Meer muzikale activiteiten? Lees de blog Muzikale activiteiten.

Bestel muziekmonsters in de webshop

Bestel muziekmonsters

Proeven

Maak een proeverij van zure, zoete, zoute, warme en koude dingen. Wat vinden de kinderen vies en wat vinden ze lekker?

kleurenbril

Zien

Ontdek de wereld om je heen. Een leuk spelletje is het verzamelen van objecten en voorwerpen die een bepaalde kleur hebben. Zo leren de kinderen kleuren herkennen. Of ontdek kleuren met de kleurenbril! Een leuke manier om de wereld op een andere manier te zien.

Regenboogspel

regenboog insteekspelHet regenboogspel nodigt kinderen uit om te experimenteren met kleur en licht. Een fijne motorische oefening en tegelijkertijd in interactie met (dag) licht een bijzondere ervaring! De kinderen maken hun eerste ervaringen op het gebied van geometrie, creativiteit en verbeelding. Voor oudere kinderen kunnen taken worden uitgevoerd door het reguliere rooster van het bord b.v. om elke andere rij te vullen met pluggen of om alleen bepaalde kleuren te gebruiken.

Nicole Verdonk

Wil jij meer weten over hoe je de zintuiglijke ontwikkeling bij het jonge kind kan stimuleren?

Nicole Verdonk, onderwijsadviseur Jonge Kind, geeft diverse trainingen en workshops over dit onderwerp. Neem contact met haar op via: 06-4225 8165 / nicole.verdonk@derolfgroep.nl