Gepubliceerd op 24 april 2018
Leestijd 4 min.

Veel peuters en kleuters kunnen alleen nog maar buiten met zand spelen: samen graven, scheppen, emmers vullen en weer leeggooien – leuk en belangrijk voor de grove motoriek en de sociale vaardigheden. Toch is het fijn om ook binnen zand te voelen, te kneden en te strooien. Een kind kan hierdoor helemaal tot rust komen.

Onbegrensde mogelijkheden

Rita Stronks, interieurspecialist en pedagoog vertelt hier meer over. Zand biedt niet alleen rust en speelplezier, maar ook onbegrensde leermogelijkheden:

  • een vol emmertje is zwaarder dan een leeg emmertje;
  • het zand uit een emmer past niet in een beker;
  • met water erbij kun je heel andere dingen van zand maken.

Daarnaast helpt zand bij de ontwikkeling van de tastzin. De huid is ons grootste orgaan en kan op veel manieren informatie krijgen. Dat is belangrijk, en omdat veel speelgoed is gemaakt van glad plastic is het niet geschikt om het verschil te leren tussen bijvoorbeeld zacht, hard, glad en ruw.

Kinetisch zand

Om jonge kinderen te laten ervaren hoe fijn het is om binnen met zacht, fijn zand te spelen, zou je natuurlijk het liefst een zandtafel aanschaffen. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een lage kunststof bak gevuld met bijvoorbeeld kinetisch zand. Dit speciale zand heeft een open en zachte structuur en glijdt als jet ware door je vingers. Je zult zien dat de kinderen genieten van dit heerlijke gevoel.

In dit filmpje zie je wat je er allemaal mee kunt doen.

kinetisch zand

Wil je aan de slag met kinetisch zand in een kunststof bak?

Ons aanbod