Gepubliceerd op 24 maart 2021
Leestijd 5 min.

Met de tuff tray, ook wel bekend als zand- en watertafel, zorg je voor leerrijke en uitdagende momenten in de groep. Vind je het lastig om iedere keer weer nieuwe leermogelijkheden met de tuff tray te bedenken? Hier vind je ideeën en gratis downloads.

Leren door te spelen

Herinner jij je nog dat je als kind graag speelde met poppen in je poppenhuis? Of dat je met de dinosaurussen op en neer door de woonkamer stampte terwijl je ‘Rawrr’ brulde naar je familie? Kinderen houden van nature van spelen vanuit hun fantasie. Met de tuff tray prikkel je de verbeelding van de kinderen en worden ze gestimuleerd in hun fantasie. Dit ondersteunt de ontwikkeling van persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden.

Over de tuff tray

De tuff tray is een flexibel ingesloten ruimte voor open spel. Doordat deze 8 zijkanten heeft, moedigt de wereld groepsspel aan. Het achthoekige dienblad heeft verhoogde zijkanten die perfect zijn om sensorische materialen, rommelig spel en kleine wereldscenes op één plek te bewaren. De tuff tray kan op een onderstel of zo op tafel geplaatst worden.

Wil jij met de kinderen op ontdekking gaan en leerrijke en uitdagende momenten creëren? We delen leuke ideeën van leerkrachten (Instagram: Juf Joni, Meester.Thomas, KlasvanjufDenise) hoe je de tuff tray in jouw groep in kan zetten. De lijst met ideeën wordt steeds verder aangevuld!

Bestel de tuff tray in de webshop

Bestel de tuff tray

Ideeën met de tuff tray

Herfsttafel

Ga met de kinderen naar buiten en verzamel wat met de herfst te maken heeft: blaadjes, kastanjes, pompoenen, etc. Versier de tafel met alle herfstspullen.
(de tuff tray op deze foto is geel, wij verkopen alleen een zwarte tuff tray)

Tuff tray herfst thema
Tuff tray herfst6
Tuff tray herfst thema4
Tuff tray herfst thema3
Tuff tray herfst thema 2
Tuff tray thema herfst7
Herfst tuff tray
Herfst tuff tray2

Dinosaurussen

Wil je de kinderen meer leren over dinosaurussen? Creëer dan een activiteitenwereld met zand, mos, stenen en natuurlijk dinosaurussen! Voeg water toe om er een lekkere kliederboel van te maken. Leuk hierbij is de 25-delige modderspeelset.

Wist je dat: het verstrekken van natuurlijke materialen aan een kleine wereldactiviteit kinderen bewust maakt van de kenmerken van de natuurlijke omgeving waarin ze leven? Dit kan interesse en discussie opwekken.

Wil je er liever niet zo’n kliederboel van maken? Dan kun je natuurlijk zelf natuurelementen knutselen.

Tuff tray dino's

Tuintje in de groep

Wil jij meer groen in de groep? Richt de activiteitenwereld in als tuintje! Dit is een leuke activiteit waarin de kinderen leren om planten te onderhouden. Plant samen met de kinderen zaadjes en zie ze uitgroeien tot mooie planten.

Klanken sorteren: h, i, o en klankpositie bepalen

Welke letter hoor je in het woord? En voor de kinderen die het al kunnen: waar hoor je de letter? Vooraan – in het midden – achteraan?

Download de gratis woordkaartjes van juf Joni hier.

Letters in de tuff tray (1)
Letters in de tuff tray

Sinterklaas in de tuff tray

Koppel vingerbeelden aan cijfersymbolen en maak kennis met even en oneven getallen! Hoe werkt het?

  1. Draai aan het rad: welk vingerbeeld zie je?
  2. Breng de pakjes naar hetzelfde huisnummer als het gedraaide aantal vingers

Tip: bespreek nadat de kinderen een aantal pakketjes hebben bezorgd welk huis de meeste pakjes heeft.

Variatietip: Breng het aantal pakketjes naar het huisnummer dat wordt gedraaid, dus: 5 vingers op het rad= 5 pakketjes leveren bij huisnummer 5.

Download het spel van Juf Joni hier.

Tuff tray sint
Tuff tray sint

Meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie om de tuff tray in jouw groep in te zetten? Bekijk dan ‘150 ideeën met de tuff tray’ >

Ook interessant voor jou