Gepubliceerd op 23 februari 2023
Leestijd 10 min.

Het is bijna lente! De krokussen en narcissen steken hun kopjes boven de grond en de zon voelt al lekker warm op je wangen. En kijk, de eerste vogels die terugkomen uit het zuiden vliegen al over! Jonge kinderen zijn enorm ontvankelijk voor deze bijzondere wisseling van de seizoenen. Ze ervaren de veranderingen met al hun zintuigen. Hoe leuk is het dan om de lente in je groep te halen? In deze blog lees je hoe je dit aanpakt met behulp van een speldecor over de lente.

4 tips om het speldecor lente uitdagend en betekenisvol in te zetten

1. Het speldecor als goede basis

Natuurlijk begin je met het aankleden van je speelleeromgeving. Zorg dat de basis goed is! Je hebt de juiste sfeer al snel te pakken als je je themahoek een mooie achtergrond geeft die bij het thema/project lente past. Dit kun je doen door zelf aan de slag te gaan met crêpepapier en karton, maar je kunt ook een fris speldecor over de lente ophangen. Het speldecor lente is een van de ontdekplaten van Piramide. Naast het speldecor om in de groep op te hangen, is deze ook in de app van Piramide Digitaal beschikbaar als ontdekplaat. De ontdekplaten bieden boordevol inspiratie om ermee te spelen, digitaal en fysiek.

speldecor lente afbeelding
Speldecor Lente

 

Zorg dat het thema lente in alle hoeken terugkomt. Dus laat bloembollen tellen en wegen in de rekenhoek en leg mooie prentenboeken en woord-fotokaarten over de lente in de taalhoek.

Wil jij het speldecor lente in jouw groep?

Bestel speldecor, 4 seizoenen in de webshop

2. Verrijk je speelleeromgeving

Vervolgens ga je de omgeving verrijken. Kijk hiervoor goed naar het speldecor. Wat zie je allemaal? Welke materialen kun je voor het speldecor zetten om spel en interactie uit te lokken? Denk aan een boerderij met dieren (en hun jong), grasmatjes, Lego wegenplaten en grondplaten in groen en blauw, voertuigen zoals (open) auto’s, boten voor op het water, trekkers die het land inzaaien, gebouwen, mensfiguren op een picknickkleedje, bomen, (echte) planten en bloemen. Misschien hebben de kinderen zelf ook ideeën, of laat ze spullen van thuis meenemen. Voeg nieuwe items gedurende het thema gedoseerd toe zodat de omgeving steeds uitdagend blijft.

3. Bied voldoende spelinspiratie

Bedenk een kort toneelstukje om de themahoek te introduceren. Het toneelstukje sluit aan bij de spelrollen en context van de hoek en het speldecor. Kom na de lange winter bijvoorbeeld uit je huisje en bewonder alle bloemen en planten. Wat ruikt het lekker. Wat fijn dat het lente is en dat alles weer gaat groeien en bloeien!

De kinderen spelen jou na en doen zelf spelideeën op waarmee ze het spel uitbreiden. Sluit regelmatig aan bij het spel en voeg waar nodig nieuwe situaties en taal toe aan het spel van de kinderen.

De vriendjes Pippa en Bonno zitten in een luchtballon op het speldecor. Laat de kinderen zelf een luchtballon knutselen. Hang een geknutselde luchtballon in de bouwhoek. Hoe ziet de wereld eruit van boven? Wat kun je allemaal zien vanuit dat perspectief?
Op het speldecor zijn dieren in hun eigen leefomgeving te zien. Vul een tuff tray of zandwatertafel met gras, stro, aarde, stenen en water (blauw cellofaan). Voeg verschillende dieren (met hun jong) en hekken toe en laat een mooie leefomgeving voor de dieren ontwerpen. Welk dier woont waar? Wat eten ze? Hoeveel dieren zijn er?

Op het speldecor zie je rijen met prachtige, gekleurde bloemen in het veld staan. Verzamel loose-parts zoals bloemetjes, chenilledraad, bloembollen en (gekleurde) steentjes en laat de kinderen zelf mooie rijen, reeksen en mandala’s leggen. Dit is ook een goede activiteit voor het ruimtelijk inzicht en de sensomotoriek!

Haal bloembollen in de klas en bekijk samen met de kinderen hoe deze uitgroeien tot prachtige bloemen. Of laat de leerlingen zelf zaadjes planten!

4. Introduceer het speldecor in verschillende hoeken

Hang het speldecor gedurende de looptijd van het thema ook eens op andere plekken in je groep. Zo kun je het spel op verschillende ontwikkelingsgebieden verrijken. Het speldecor lente is bijvoorbeeld ook goed te gebruiken in de bouwhoek. De kinderen gaan aan de slag met het inrichten van een landschap. Bekijk de plaat en bedenk wat er gebouwd kan worden: een boerderij, een kanaal (blauw cellofaan) met bruggen en winkels.

Word jij ook blij van de eindeloze mogelijkheden van een speldecor?

Het speldecor lente is onderdeel van de ontdekplaten/speldecors 4 seizoenen van Piramide. Ontdek de nieuwste speldecoren: eten en drinken, kunst, verkeer en wonen.

Benieuwd naar Piramide? Schrijf je in voor het gratis webinar dat we maandelijks geven.

Inschrijven webinar Piramide

Ook interessant voor jou