Gepubliceerd op 16 juni 2021
Leestijd 3 min.

De bekende praatplaten van Piramide zijn volledig vernieuwd. Het zijn ontdekplaten geworden. Je praat niet alleen over de plaat, maar je speelt er mee, ontdekt nieuwe woorden, liedjes en geluiden. Ga jij mee op ontdekking?

Ontdek de ontdekplaten

In de nieuwe versie van Piramide zijn deze prachtige ontdekplaten bij ieder project geïntegreerd. Kinderboekenschrijvers hebben verhalen en gedichten geschreven bij deze platen.

Benieuwd naar de ontdekplaten? Bekijk de video!

ontdekplaten

De vier stappen

Jonge kinderen lezen nog geen woorden. Ook beeldtaal kennen ze nog niet goed genoeg. Ze zijn zich bewust van het hier en nu, beleven de echte wereld om zich heen. Stap voor stap maken ze kennis met steeds meer woorden en een getekende weergave van de werkelijke wereld. Daarom zijn de ontdekplaten opgebouwd in de vier projectstappen van Piramide: Oriënteren – Demonstreren – Verbreden – Verdiepen. Daarmee wordt elk onderwerp dat aan bod komt telkens verder verkend en verdieping ‘ingebakken’.

Voorleesverhalen

Iedere stap van de ontdekplaat introduceer je bij kinderen met een voorleesverhaal. De verhalen bieden een bron van woordenschat.

Naderhand luisteren kinderen dit verhaal zelf nogmaals in de app. Ook spelen ze digitaal met de plaat, vinden foto’s van woorden en begrippen. Op deze manier verstevigen kinderen de netwerken van begrippen.

Spelen met de verhalen

Natuurlijk bieden alle ontdekplaten de verhalen volop de mogelijkheid om na te spelen. Met het doen-alsof spel verankeren kinderen de nieuwe woorden en begrippen nog beter.

Kinderboekenschrijvers

Rian Visser, Selma Noort, Pim Lammers en andere kinderboekenschrijvers hebben de verhalen en gedichten bij de ontdekplaten van Piramide geschreven. Jonge kinderen, midden in de gevoelige periode voor taal(ontwikkeling), zijn ontzettend ontvankelijk voor taalaanbod. Een rijk en gevarieerd aanbod in voorleesverhalen en gedichten is dus zeker aan peuters en kleuters besteed.

Aandacht voor diversiteit

In iedere plaat is er nagedacht over verschillende personages. Ieder kind in een willekeurige groep in Nederland zal zich kunnen herkennen in een persoon op de ontdekplaat. Het is belangrijk kinderen kennis te laten maken met verschillen tussen mensen, waarbij stereotypen worden vermeden.

In de ontdekplaat bij het Piramideproject Wonen is er daarom bijvoorbeeld bewust gekozen voor mannelijke én vrouwelijke bouwvakkers.

bouwvakker

Gedichten

In iedere ontdekplaat zijn gedichten en versjes te vinden. In Piramideproject Wonen vind je deze, geschreven door Pim Lammers:

Wedstrijdje

De bouwvakkers doen een wedstrijdje:
wie is er als eerste klaar?

Ze schuren snel en ze zagen snel
en ze timmeren snel en ze – AU!
Hamer op zijn duim.

Zie je nou wel?
Het ging ook allemaal
véél en véél te snel.

Maar goed,
jij hebt gewonnen dus.

Hier komt je prijs:
een pleister
en een kus.

Wil je weten wat de nieuwste versie van Piramide naast ontdekplaten nog meer voor jou in petto heeft?

Meld je aan voor het gratis webinar.

Meld je aan voor het gratis webinar

Ook interessant voor jou