Leestijd 5 min.

Het is bijna lente! Hoe geef jij invulling aan het thema lente? We hebben leuke ideeën en activiteiten voor je op een rij gezet.

Thema lente

De seizoenen zijn een belangrijk deel van de belevingswereld van (jonge) kinderen. De veranderingen in de wereld om hen heen zijn goed te zien én te horen: de bomen krijgen weer blaadjes, het zonnetje laat zich wat vaker zien en als je goed luistert hoor je dat de dieren weer wakker zijn.

Je kunt het thema lente op verschillende manieren een plek geven in jouw groep: ga met de kinderen naar buiten, knutsel mooie lente knutselwerkjes en bekijk de veranderingen in de wereld. Het thema lente is heel veelzijdig. Er zijn namelijk veel thema’s die een groot raakvlak hebben met de lente. Denk hierbij aan eieren, nieuw leven, boerderij en Pasen. In deze blog zetten we de leukste activiteiten voor het thema lente voor je op een rij.

Lente knutselen

Na een grauwe periode is het weer tijd voor kleur. Met deze knutselwerkjes maak je mooie kleurrijke lente knutsels waar je vrolijk van wordt.

hyacint

Hyacint knutselen

Knutsel een mooie hyacint voor de lente.

Lieveheerstbeestje

Lieveheersbeestje knutselen

Knutsel met de peuters en kleuters een lief lieveheersbeestje.

Inspiratie - Knutselrecept vogelmarionet

Vogelmarionet knutselen

Knutsel je eigen vogelmarionet met onderstaande materialen

Pauw

Pauw knutselen

Laat jouw pauw stralen met schitterende bloemen!

ei knutselen

Ei knutselen

Met de activiteitenkaart Wat komt er uit het ei, leren de kinderen eerst over wat er uit een ei komt en schilderen dit na.

paasei

Paasei versieren

Versier je eigen paasei om aan de paastak te hangen!

Bloemen brievenhouders

Bloemen brievenhouders

Maak leuke bloemen brievenhouders om alle papieren bij elkaar te houden. Ook leuk als Moederdag cadeau!

Vrolijke bloemen

Vrolijke bloemen

Deze bloemen gaan héél lang mee. En dat zonder water!

eierdop

Eierdop versieren

Maak de vrolijkste eierdoppen heel gemakkelijk!

bloempot versieren

Kweek je eigen plantjes in de groep

Het zelf ontdekken en beleven van moestuinieren is leuk en leerzaam en past heel goed in het thema lente. Versier bloempotten en kweek plantjes of groentes. Houd in een dagboekje de ontwikkeling van de zaadjes bij.

Alle materialen voor de lente knutselwerkjes bestel je in de webshop

Bestel alle creatieve materialen in de webshop

Lente activiteiten

Naast knutselen in het thema lente zijn er veel leuke activiteiten om met de kinderen te doen.

Lente versje

In Piramide staat een leuk toverversje:
Holletje bolletje lenteHolletje bolletje pas
Ik wou dat ik een heel mooi
Lentebloemetje was.

Oefen het lente versje met de kinderen en praat over de lentebloemetjes. Welke zie je allemaal?

In de app van Piramide vind je bij dit versje een mooie poster om te downloaden én andere spelsuggesties bij het project Lente.

De kinderboerderij

Misschien wel een van de leukste uitstapjes om samen met jonge kinderen te doen. Veel kinderboerderijen en natuurcentra stellen in de lente hun locatie open en bieden een educatief programma aan. Is het niet mogelijk om met jouw groep een bezoek te brengen aan een kinderboerderij of natuurcentrum? Dan zijn er alternatieven om de kinderboerderij de groep in te halen:

Boerderijstal

Spelen met de boerderijstal

Met deze boerderijstal met zonnepanelen gecombineerd met boerderijdieren hebben kinderen urenlang speelplezier.

Tip: mis je nog een leuke speelmat in de speelhoek? Bekijk dan de speelmat boerderij.

tractor

Tractor parcours

Boeren rijden op tractoren over hun erf. Maak op het speelplein een parcours voor een tractor race of bedenk verschillende stations met spelvormen. Race bijvoorbeeld naar het eerste station waar de aanhanger gekoppeld moet worden. Ga vervolgens naar het tweede station waar de kinderen twee emmers met zand moeten vullen en in de aanhanger moeten legen. Bedenk samen met de kinderen leuke activiteiten om actief bezig te zijn met het thema lente.

Groeipuzzel met Augmented Reality

Deze groeipuzzels bestaan uit vier lagen en laten de levenscyclus zien van een schildpad, kikker, vlinder en een lieveheersbeestje. De kinderen maken eerst de puzzel en gaan er daarna met de iPad overheen. De puzzel komt dan echt tot leven! Bekijk de video hieronder om te zien hoe het werkt.

groeipuzzel kikker

Lesmateriaal Lente – Bee Bot

Lijkt het jou leuk om met kleuters te gaan programmeren over de Lente? Codevaardig heeft 3 lessen gemaakt bij dit thema. De eerste les vind je hier. Bij deze les heb je deze afbeeldingen nodig. De andere twee lessen vraag je aan door een e-mail te sturen naar info@codevaardig.nl.

Download de gratis les

Ook interessant voor jou