Gepubliceerd op 6 april 2021
Leestijd 5 min.

Als het weer lekker weer wordt met een aangename temperatuur, zie je meer vlinders. We hebben 5 leuke ideeën voor activiteiten over vlinders voor je op een rij gezet.

Ga op zoek naar de eerste wakker geworden vlinders!

De eerste vlinders ontwaken in de lente uit hun winterslaap en fladderen weer rond. Niet alle vlinders houden overigens een winterslaap. De citroenvlinder gaat bijvoorbeeld gewoon aan een takje of blaadje hangen en kan zelfs overleven als het vriest.

Als het weer lekker weer wordt met een aangename temperatuur, zie je meer vlinders. Het is weer lente, dus laat de kinderen lekker buiten op zoek gaan naar vlinders. Tel de vlinders ook, zodat je weet hoeveel vlinders er buiten zijn. Doe dit over enkele maanden weer en ontdek hoeveel meer vlinders er dan rond fladderen.

Wist je dat?

  • Vlinders staan voor lente, verliefdheid en zorgeloosheid?
  • De atlasvlinder de grootste vlinder van de wereld is?
  • De atlasvlinder een spanwijdte heeft van 25 – 30cm?
  • In Nederland meer dan 2400 soorten vlinders bestaan?
  • De vleugels van een vlinder bestaan uit allemaal kleine schubjes, net als bij vissen?
  • Er vlinders zijn die wel 1000 eitjes leggen? Maar ze zo klein zijn dat je ze niet vaak kan zien.
  • Een vlinder eerst een rupsje is?
rupsje nooitgenoeg

Knutsel deze leuke rupsjes

Voordat een vlinder een vlinder wordt, is hij eerst een rupsje. Knutsel leuke rupsjes met dit leuke knutselrecept – Rupsje Nooitgenoeg.

Ontdek de vlinders en hun groei

Laat kinderen zelf allerlei soorten prachtige vlinders ontdekken die over het veld fladderen in de puzzel ‘Vlindertuin’. En ontdek de verschillende groeifasen van de vlinder in de groeipuzzel. Elke laag van de puzzel kan je scannen met de AR app en zie je de vlinder in zijn echte natuurlijke leefomgeving. Zo zie je bijvoorbeeld hoe de vlinder uit de pop kruipt.

Of verzamel zo veel mogelijk vlinders met het spel ‘Lentetuin’. Kinderen oefenen spelenderwijs met allerlei rekendoelen.

Groeipuzzel vlinder + app

Groeipuzzel Vlinder
Vlinders versieren

Creatief aan de slag met vlinders

Ga aan de slag met het versieren van vlinders, met bijvoorbeeld stiften, verf of glitters. Of maak met papier of karton de prachtigste vlinders. Ook kunnen kinderen zelf experimenteren met verschillende kleuren tekeninkt. Mooie verrassende resultaten ontstaan doordat de kleuren in elkaar overlopen met filterpapier. Of kleur de vleugels van de vlinders met vingerverf. Antennes erop en je hebt een echte vlinder.

houten bloemen

Maak een spetterende vlindertuin!

Tover een ruimte om tot vlindertuin, met allerlei mooie vlinders en bloemen die de kinderen zelf gemaakt hebben. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de wandelementen van bloemen, houten bloemen die gedecoreerd kunnen worden of laat kinderen samen een collage maken. Dit zorgt gegarandeerd voor hele mooie bloemen! Gebruik daarbij de vlinders die de kinderen kunnen maken en versieren en je hebt een mooie vlindertuin!

Ga aan de slag met de les over vlinders

Wil je nog meer weten over de vlinder? Ga dan aan de slag met Les Go AR over gekleurde insecten. Tijdens deze les leren de kinderen alles over de vlinder.