Gepubliceerd op 3 september 2020
Leestijd 2 min.

Natuurlijk weten we dat leesplezier en begrijpend luisteren ontzettend belangrijk is voor kinderen. Hierdoor leren kinderen denken; je stimuleert de denkontwikkeling. Hoe laat je prentenboeken leven? Lees de 5 tips van Gerreke.

Gerreke Gierveld, Productmanager Jonge Kind, geeft je 5 tips om de kinderen het verhaal te laten ervaren en doorgronden:

Kies een prachtig boek

Kies een prachtig boek. In de nieuwste versie van Piramide, de app Piramide Digitaal, vind je de beste tips om dit te doen. Zorg dat een boek aansluit bij de leeftijd en de zone van de naaste ontwikkeling van de kinderen in je groep. Een duidelijke hoofdpersoon, een uitdagende verhaallijn, mooie illustraties en rijke tekst. Kies vooral een boek, dat je zelf prachtig vindt.
Dat is een goede indicator.

Introduceer het boek met een spannende binnenkomer.

Verstop het boek in de vertelkoffer, of pak het in als cadeautje. Maak de kinderen nieuwsgierig en breng ze in de sfeer van het boek.

Lees het boek vaak voor.

Kinderen houden van herhaling. De eerste keer praat je samen met de kinderen over het boek. Bespreek de voorkant, blader samen door het boek. Waar zou het over gaan?
De keer daarna lees je het boek interactief voor. Je gaat met de kinderen in gesprek, verduidelijk begrippen en laat kinderen zelf reageren. Soms zeggen jonge kinderen nog niet veel, maar zie je aan hun lichaamshouding dat ze genieten van het voorlezen.

Gebruik steeds verschillende leesstrategieën, zoals ‘vragen stellen’.

Stel goede vragen, opbouwend in moeilijkheidsgraad. Piramide Digitaal geeft je hierbij houvast, zodat je de juiste stappen zet op de goede momenten.

Speel!

Speel bij introductie van het verhaal een stukje na. Gebruik altijd voorwerpen, die voorkomen in het boek. En richt een leuke speelhoek in om het verhaal uit te spelen. Dat kan in de huishoek, op de verteltafel of denk ook eens aan de poppenkast!

Speel zelf een stukje voor. De kinderen staan vast te trappelen om daarna het zelf te spelen.
Zoek poppenkastpoppen of handpoppen bij het boek. Als je die niet hebt of kunt vinden, kun je sokpoppen gebruiken. Die maak je eenvoudig zelf van een sok, wat draad, vilt, stiften en andere knutselspulletjes.

Introduceer de hoofdpersoon van het boek als handpop. Breng de pop tot leven, door continu een beetje te bewegen met de pop. De aandacht van de kinderen wordt daardoor naar de pop getrokken. Afhankelijk van het karakter van de hoofdpersoon uit het boek pas je je introductie aan. Een hoofdpersoon met wat bravoure zal meteen luidkeels de aandacht opeisen en zich weinig aantrekken van jou, als je zegt dat het wat zachter mag. Als de hoofdpersoon uit je boek wat verlegen is, kruipt de handpop misschien wel achter je rug of verstopt zich tegen je aan. Speel dat je de pop gerust stelt, dat er allemaal lieve kinderen zijn die het gezellig vinden dat hij/zij er is. Laat kinderen op de pop reageren. Kennen de kinderen de pop?

Wil je meer tips of informatie over Piramide Digitaal?

Volg dan het gratis webinar. In dit webinar vertellen we je meer over Piramide Digitaal.

Aanmelden webinar

Ook interessant voor jou