Burgerschapsonderwijs helpt kinderen om op te groeien tot betrokken deelnemers in onze samenleving. Hierbij gaat het niet alleen om kennis, maar ook om vaardigheden zoals samenwerken en kritisch nadenken. Maar hoe breng je burgerschap de klas in, en wat is jouw rol hierbij als leerkracht? Hieronder vind je zes tips voor lesactiviteiten waarmee burgerschap écht gaat leven.
Kinderen leren door te kijken naar wat volwassenen doen. Vertel hoe jij bijdraagt aan de samenleving, bijvoorbeeld door karton en plastic afval te scheiden of een buurman te helpen. Door je eigen acties te delen, moedig je je leerlingen aan om zelf ook positief en verantwoordelijk te handelen.
Praat over wat er speelt in de wereld en op school. Een nieuwsbericht uit het Jeugdjournaal of een ruzie op het schoolplein kan een goed startpunt zijn om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Zo leren kinderen over belangrijke thema’s én oefenen ze met het vormen van hun eigen mening.
Leren discussiëren helpt kinderen ook om hun mening te delen en naar anderen te luisteren. Stel eenvoudige stellingen voor, zoals “Ik help altijd anderen,” en vraag wie het daarmee eens of oneens is. Dit stimuleert hun kritisch denkvermogen en bevordert wederzijds respect.
Help je leerlingen om verschillende perspectieven te zien. Dit kan op een veilige manier door boeken en films te gebruiken die verschillende ervaringen en perspectieven weerspiegelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld de filmlessen van Blink Wereld als extra lesmateriaal inzetten.
Of vertel hoe jijzelf iets hebt ervaren vanuit een ander standpunt. Dit helpt je leerlingen om zich beter in anderen te verplaatsen en het vergroot hun inlevingsvermogen.
Laat je leerlingen ervaren hoe het is om een positieve bijdrage te leveren aan hun eigen omgeving. Dit kan met simpele projecten zoals afval opruimen of kaarten knutselen voor ouderen in een zorgcentrum. Zo ervaren ze dat hun inzet een verschil kan maken én raken ze nog meer betrokken bij hun eigen omgeving.
Zelfreflectie helpt kinderen om te leren van hun eigen keuzes. Bespreek samen situaties waarin ze bepaalde beslissingen hebben genomen en vraag hoe ze zich daarbij voelden. Dit moedigt de leerlingen aan om bewuster na te denken over hun gedrag en de gevolgen daarvan.
Met deze en andere activiteiten kun je je lessen verrijken en je leerlingen helpen om bewuste en verantwoordelijke burgers te worden. Zo maak je burgerschap stap voor stap onderdeel van je dagelijkse lessen.
Blink Wereld is een thematische lesmethode wereldoriëntatie voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs. Jouw leerlingen gaan in de lessen zelf ontdekken en onderzoeken. Vanuit hun eigen nieuwsgierigheid leren ze over aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek én burgerschap. Dit is wetenschappelijk bewezen ook de meest effectieve manier om te leren.
Ben je benieuwd naar het lesmateriaal van Blink Wereld? Vraag een gratis proeflicentie met zichtzending aan!