Gepubliceerd op 26 februari 2020
Leestijd 3 min.

Ben jij ook vaak druk met het kneden van alle stukjes klei voordat de kinderen ermee aan de slag kunnen? Dan heb je een te harde kleisoort voor je klas. Er zijn allerlei soorten klei verkrijgbaar, dus krijgen wij vaak de volgende vraag binnen: “Welke klei is geschikt voor mijn groep?”

Joyce Guliker van Havo bv weet alles van klei. En van kinderhandjes. Joyce: ‘Kinderen uit groep 1 en 2 hebben minder kracht in hun handen dan kinderen uit groep 8. Toch zie je op veel scholen overal onze Creall Therm Junior staan. Prima voor de bovenbouw, maar niet geschikt voor jonge kinderen. Deze kleintjes zijn nog volop bezig met hun sensomotorische ontwikkeling. Alles draait bij hen om het ervaren van het materiaal. Klei voor deze leeftijdsgroep moet lang zacht blijven en heel makkelijk te kneden zijn. Hiervoor hebben we Creall Mini Silky Soft ontwikkeld. Net iets steviger is Creall Supersoft. Deze klei is goed te vormen zonder dat het snel uitdroogt. Heel fijn voor de middenbouw, waar het ook gebruikt wordt voor leeractiviteiten, zoals tellen en geometrische vormen onderscheiden. Pas in de bovenbouw is Creall Therm Junior op zijn plek. De handen hebben voldoende kracht om deze zwaardere kleisoort te kneden en de motoriek is fijn genoeg om goed te vormen. Ingewikkelder boetseerwerken lukken daarom vaak goed. Creall Therm Junior kun je bakken in een gewone keukenoven.’

Drie klei tips van Joyce:

  • Onderbouw: stimuleer de motoriek door de klei te kneden, te rollen en plat te slaan.
  • Middenbouw: kleien is ook ‘leren met je handen’, dus zet het materiaal rustig in voor het leren tellen, het maken van cijfers en letters of het aanleren van kleuren en geometrische vormen.
  • Bovenbouw: vertel een verhaal met klei, bijvoorbeeld door een stopmotion filmpje te maken van een kleipoppetje.

Klei brengt rust in de klas

Wil jij ook met klei aan de slag met je groep? Goed idee. Het werken met klei draagt bij aan de balans tussen hoofd, hart en handen. En of je klei nu inzet voor een creatieve les of gebruikt voor ‘leren met je handen’: deze activiteit brengt rust in je klas. Het vergt namelijk nogal wat concentratie om te maken wat je in je hoofd hebt. Kies wel voor de kleisoort die past bij de leeftijd van de kinderen en de activiteit.

De juiste klei voor jouw groep bestel je in onze webshop

Bestel in de webshop