Gepubliceerd op 31 januari 2024
Leestijd 5 min.

Jonge kinderen kunnen al vroeg interesse tonen in letters en het schrijfproces. Ze beginnen met krabbelen van figuren of proberen iets te schrijven. Het is belangrijk om hier op in te spelen, door middel van voorbereidend schrijven. Er zijn veel manieren om dit te doen. Eén daarvan is het gebruik van dobbelpatronen.

Het gebruik van Dobbelpatronen als ontwikkelingsmateriaal voor jonge kinderen is veelzijdig. Het helpt bij het voorbereidend schrijven, maar kan de kinderen ook leren de juiste pengreep te krijgen. Naast twee dobbelstenen met schrijfpatronen zijn er twee dobbelstenen met primair kleuren. De dobbelstenen zijn apart of samen te gebruiken.

Kleuren toveren

Door het gooien van de gekleurde dobbelstenen bepaal je welke kleur je gaat gebruiken. Een kunstwerk in vakken verdelen of, zoals je ziet, de verschillende componenten van de rups schilderen in de kleuren van de gegooide dobbelstenen. Gooi je geel en rood? Dan meng je deze kleuren verf in één stukje van de rups. De kinderen vinden het zo leuk, dat ze net zolang door dobbelen totdat ze alle kleuren hebben verzameld.

Voorbereidend schrijven

De twee dobbelstenen met schrijfpatronen dagen eveneens uit tot spelen. Door te gooien met deze dobbelstenen kies je steeds een ander patroon om na te tekenen. Dit stimuleert de ontwikkeling van fijn-motorische vaardigheden. Door dobbelstenen te gooien en patronen na te bootsen, worden kinderen uitgedaagd om visuele informatie te interpreteren en nauwkeurige handbewegingen te maken. Dit legt een solide basis voor de fijne motorische controle die essentieel is voor schrijfvaardigheden.

Het spelelement, gekoppeld aan de verrassing van het dobbelen, houdt de kinderen betrokken en gemotiveerd. Ze spelen en leren tegelijkertijd de patronen te tekenen in een doorgaande schrijfbeweging.

Van eenvoudig tot uitdagend

De dobbelstenen van Dobbelpatronen zijn heel divers in te zetten en het biedt ruimte voor differentiatie. Leerkrachten introduceren de verschillende dobbelstenen op basis van het niveau van de kinderen.

In alle eenvoud combineer je 1 of 2 kleurendobbelstenen met een creatieve knutselopdracht. Kleuren mengen door de combinatie van 2 dobbelstenen te gebruiken is een uitdagende opdracht voor kleuters. Daarnaast zijn de dobbelpatronen mooi te gebruiken voor het schrijven in zand of scheerschuim. Dit maakt het nog leuker en uitdagender voor de kinderen.

De uitdagendste stap is het combineren van alle dobbelstenen samen. Zo combineer je de gedobbelde mengkleur met een schrijfpatroon en versier je bijvoorbeeld een paasei!