Gepubliceerd op 16 mei 2023
Leestijd 10 min.

Leren schrijven is superleuk! Toch heeft ruim 30% van de basisschoolleerlingen problemen met schrijven. Risico’s als pijn, vermoeidheidsklachten en demotivatie liggen dan op de loer. Hoe zorg je dat schrijven leuk blijft, en dat de kinderen vooruitgaan in hun handschriftontwikkeling? Door op het juiste moment het juiste schrijfmateriaal aan te bieden!

Probeer de verschillende schrijfmaterialen!

Vraag een proefpakket (t.w.v. €49,-) aan

Hoe en wanneer kies je het juiste schrijfmateriaal?

De opvatting over wat het juiste schrijfmateriaal is en wanneer je dit aanbiedt, kan per school verschillen. Sommige scholen blijven tot in groep 4 met een potlood schrijven, waar andere scholen al over zijn gegaan op de vulpen. Maar is dat eigenlijk wel slim, alle kinderen over één kam scheren?

Uitgangspunt moet de ontwikkeling van het kind zijn. Er bestaan zoveel verschillende, goede schrijfmaterialen dat het niet raadzaam is om de hele klas op hetzelfde moment hetzelfde schrijfmateriaal te geven. Kijk naar het individuele kind en wat het nodig heeft. Misschien duurt het wel langer voordat een kind toe is aan een pen, en blijft het langer met een potlood schrijven. Andere kinderen zijn misschien al eerder toe aan een volgend schrijfmateriaal. En onthoud: dé ideale pen bestaat niet. De ideale pen is de pen waar het kind uiteindelijk lekker mee schrijft!

Welke schrijfmaterialen zijn er?

Welke schrijfmaterialen zijn er, en wat zijn de verschillen? Ook belangrijk: wat zijn de voordelen per schrijfmateriaal? Als je dit op een rijtje hebt, is het makkelijker om het juiste materiaal voor jouw kinderen te kiezen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende schrijfmaterialen.

Schrijfpotlood

In groep 3 wordt er meestal begonnen met het schrijfpotlood. Het potlood is een uitstekend uitgangspunt voor het leren schrijven. Potloden zijn in verschillende diktes, hardheden en vormen (rond tot drie- en zeskantig) verkrijgbaar, dus voor iedere schrijffase en iedere hand is er een geschikt exemplaar. Zachtere potloden (2B, 3B) zijn geschikt voor het schrijven van grotere letters en patronen, en hardere potloden (HB) zijn fijn bij het schrijven van kleinere letters. Bij kinderen die moeite hebben met de juiste pengreep, schuif je makkelijk een Streto om het potlood. Een tip: met de hand slijpen is beter voor het potlood en tegelijkertijd oefent het kind daarmee zijn motoriek!

 • Geen stress: foutjes zijn snel uitgewist met een gum
 • Verschillende varianten, voor ieder wat wils
 • Punt breekt niet zo snel

Vulpotlood

Dit is een potlood in het jasje van een pen. Er zijn vulpotloden met een dikke en een dunnere punt. Het is bij vulpotloden met een dunnere punt belangrijk dat het kind de pendruk al kan reguleren, zodat de punt niet steeds breekt.

 • Geen stress: foutjes zijn snel uitgewist met een gum
 • Verschillende varianten, voor ieder wat wils
 • Helpt bij dosering van de pendruk

Fineliner

De fineliner vormt, net zoals het vulpotlood, een mooie overgang van potlood naar vulpen. De punt is wat gevoeliger, dus het is belangrijk dat het kind niet te hard drukt. Als de fineliner niet gebruikt wordt, moet de dop erop om te voorkomen dat de punt uitdroogt.

 • Schrijft lekker licht
 • Laagdrempelig wennen aan schrijven met inkt
 • De punt is precies aan te voelen

Vulpen

Bij het schrijven met een vulpen plaats je de punt met een bepaalde druk en onder een bepaalde hoek op het papier om de inkt te laten vloeien. Dit gaat het beste als het kind de vulpen tussen ontspannen vingers vasthoudt. Een gevorderde pengreep is dus aan te raden bij het leren schrijven met een vulpen. Een aandachtspunt: linkshandige kinderen moeten hun hand dusdanig meebewegen dat ze de inkt niet uitsmeren.

 • Schrijft lekker licht
 • Mooi resultaat, ‘echte’ inkt
 • Makkelijk na te vullen

Rollerpen

Bij een rollerpen zijn de voordelen van een vulpen en een rollerball samengebracht in één pen. De soepelheid waarmee de rollerballpunt over het papier glijdt zorgt voor moeiteloos schrijven. Daarnaast is de inktstroom zo ingesteld dat het uitvegen van de inkt verhinderd wordt. Dat levert een schoon schrift op – ook bij linkshandigen. Elke navulling heeft weer een nieuwe schrijfpunt, dus mocht er een punt kapot gedrukt worden, dan is deze door middel van het plaatsen van een nieuwe vulling weer vervangen.

 • Schrijft lekker licht
 • Geen vlekken en vegen
 • Makkelijk na te vullen

Balpen

Een balpen doet niet meer zoveel voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, de pengreep en het handschrift. Daarom wordt er meestal pas in de bovenbouwgroepen met een balpen geschreven, als een goede schrijfbasis aanwezig is. Kinderen in de bovenbouw worden vaak meer losgelaten als het om schrijfmateriaal gaat. Ze hebben inmiddels ervaren wat werkt voor hen, en dat is ook de bedoeling!

 • Makkelijk verkrijgbaar
 • Voordelig in aanschaf
 • Makkelijk mee te nemen

Probeer het zelf, vraag een proefpakket aan!

Schrijfmaterialenpakket aanvragen

Vul het formulier in en ontvang een prachtig samengesteld proefpakket met verschillende schrijfmaterialen, zorgvuldig geselecteerd om aan al je schrijfbehoeften te voldoen. Voor slechts €5,- ontvang je een proefpakket ter waarde van €49,- bij jou op de mat!

 • Ben je nog geen klant van ons? Neem dan contact op met onze klantenservice.