Gepubliceerd op 21 december 2021
Leestijd 4 min.

Op de kinderopvang spelen de kinderen heel veel. Vaak zijn er verschillende bakken en hoeken voor het speelgoed. Na het spelen is het vaak tijd om op te ruimen. Jonge kinderen zijn prima in staat om te helpen met opruimen. In deze blog geven we je tips om jonge kinderen jou te laten helpen met opruimen.

Wanneer opruimen?

Moeten kinderen na het spelen met speelgoed het gelijk opruimen? Dat hoeft niet. Als pedagogisch medewerker zie jij misschien een omgevallen stapel blokken liggen, terwijl een kind door alle blokken op de grond nieuwe ideeën opdoet en spelvariaties bedenkt. Afhankelijk van je programma bepaal je of het speelgoed al opgeruimd moet worden of nog even kan blijven liggen.

Opruimen kun je leren

Als de kinderen nog erg klein zijn, kunnen ze nog niet zelfstandig alles opruimen. Maar, ze kunnen je wel helpen en het op die manier spelenderwijs leren. Vertel als je gaat opruimen wat je gaat doen en geef de kinderen kleine opdrachten: “Timo, leg jij de duplo in de doos.” Of: “Roos, leg jij alle verfkwasten in het bakje.

Tip 1:

Houd de instructie zo simpel en helder mogelijk. Blokjes horen bij de blokjes. Wijs aan in welke doos de blokjes moeten. Het wordt lastiger als een kind de plastic blokjes in de ene doos moet gooien en de houten blokjes in een andere doos. Vooral in het begin zijn blokjes gewoon blokjes.

Tip 2:

Geef de kinderen complimenten als ze dit goed doen.

Tip 3:

Het opruimen van speelgoed is een overgangsmoment. Je kunt dit overgangsmoment verduidelijken voor de kinderen door tijdens het opruimen een liedje te zingen. Na een tijdje herkennen de kinderen het liedje en weten ze dat ze moeten opruimen. Bekijk hier leuke opruimliedjes >