Gepubliceerd op 15 juni 2021
Leestijd 3 min.

Ieder jaar is het weer spannend: de uitvoering van de musical van groep 8. Er is hard gerepeteerd en nu wil je natuurlijk dat alles mooi uit de verf komt. Voorkom veelgemaakte fouten met de tip van Sander.

Opstelling van de apparatuur

Microfoons zijn opgesteld en de muziek schalt door de speakers. Maar… nu hoor je de kinderen niet goed meer zingen. Harder zetten van de microfoons werkt niet, want dan gaat het geluid ‘rondzingen’. En als je de muziek zachter zet, kunnen de kinderen niet meer goed meezingen. Wat nu? Kijk eens naar de opstelling van de apparatuur.

Jouw school heeft waarschijnlijk een geluidsinstallatie met twee grote boxen, een versterker met mengpaneel. Hierover ga je de cd draaien met de liedjes. Misschien gebruiken jullie één of twee microfoons voor in de hand en misschien wel een paar hangende microfoons. Belangrijk is: waar zet je de boxen neer tijdens de uitvoering?

Veelgemaakte fouten:

  • De boxen staan vóór op het podium en zijn gericht naar het publiek. Het lijkt een goede opstelling, maar het probleem is nu dat de spelers de boxen minder goed kunnen horen dan het publiek. En het publiek zal waarschijnlijk de muziek harder horen dan de zang. Jammer, want zo kunnen ze de tekst niet meer verstaan.
  • De boxen staan aan de zijkant van het podium en zijn gericht op de spelers. Dit is wel goed om de spelers lekker te kunnen laten zingen en bewegen, maar het publiek zal het geluid als dof ervaren.
  • De boxen staan achter in de zaal en zijn gericht naar het podium. Dit is heel vervelend voor de mensen die achterin zitten. Ze horen de muziek heel hard en de stemmen op het podium niet.

Hoe moet het dan wel?

Sander Geboers, werkzaam bij Rep en Roer Musicals, heeft de oplossing: “plaats de boxen achter op het podium, dus achter de spelers, richting het publiek. De spelers horen nu de muziek goed en het publiek hoort de muziek goed en de zang nog beter. Wel belangrijk hierbij is dat als je microfoons gebruikt, deze niet te hard staan, of op voldoende afstand van de boxen, anders kan het gaan rondzingen (harde pieptoon).”

Meer lezen over musicals en de voorbereidingen?

Lees de blogs met handige tips van Sander:

Op de website van Rep en Roer vind je musicals voor groep 8. De musical voor 2021 heet Over de kop en speelt zich af in een pretpark. Kijk op de website van Rep en Roer voor meer informatie >