Gepubliceerd op 4 mei 2021
Leestijd 3 min.

Ieder jaar is het weer een spannende gebeurtenis voor groep 8: het instuderen van de eindmusical. Een van de leukste momenten is wanneer de kinderen voor het eerst in het decor mogen oefenen. Dat voelt toch veel echter dan in een leeg lokaal! Maar hoe bouw je nu een praktisch musical decor? En is dat niet heel veel werk?

Sander Geboers, werkzaam bij Rep en Roer Musicals, heeft tips hoe je een praktisch decor voor de musical bouwt: “Allereerst moet je natuurlijk kijken wat het verhaal van de musical vraagt. Met welke simpele middelen kan je al meteen zorgen dat het thema of locatie van het verhaal tot uiting komt? Met een of twee kenmerkende voorwerpen zet je het thema al neer. Beter twee wat grotere kenmerken dan heel veel kleine voorwerpen, want groot doet het goed op het podium. Het is altijd prettig om met een achterdoek te werken met daarvoor een muurtje of ander bouwwerk. Dat geeft wat diepte in het decor. Pas wel op met decorstukken midden op het podium. Straks staan de kinderen er te spelen en te dansen, dus is er weinig ruimte over op het podium. Het verplaatsen van spullen kost veel tijd tijdens de uitvoering.”

Tips voor het maken van een musical decor:

  • Kijk wat het verhaal van de musical vraagt
  • Bedenk wat de meest in het oog springende kenmerken zijn van het thema/locatie
  • Werk met een achterdoek voor diepte in het decor
  • Werk met een achterdoek dat spreekt
  • Pas op met decorstukken midden op het podium
  • Vraag hulp aan ouders voor het schetsen van de afbeeldingen

Voorbeeld decor musical Gewoon Super

Speelt de musical zich af in een supermarkt, zoals bij de musical Gewoon Super? Zoek dan naar de meest in het oog springende kenmerken van een de supermarkt: schappen met producten. Die kun je schilderen op een achterdoek. Heb je geen tijd om een achterdoek te beschilderen? Leen dan een eenvoudige stellagekast en laat alle kinderen lege verpakkingen van producten mee naar school nemen.

Voorbeeld decor musical Verboden te voeren

Speelt je musical zich af in een dierentuin zoals bij de groep 8 musical Verboden te voeren? Dan denk je aan planten en een kooien met dieren. Er zijn vast ouders die hun grote planten willen uitlenen, en/of je hangt wat afgeknipte slierten van een klimop in je decor. Verzamel alle knuffels van de kinderen voor in de dierentuin.

Duurzaam decor

Ga je een houten muurtje voor de eindmusical bouwen? Probeer het dan zo te maken dat je er volgend jaar weer een andere achtergrond van kan maken. Zorg dat je hem uit elkaar kan halen en het op kan slaan op school. Het jaar daarop kun je er iets anders overheen schilderen.

Materialen voor het maken van het decor

Als kinderen zelf een bijdrage aan het decor hebben geleverd, zijn de kinderen extra trots. Zorg er dus voor dat je alle materialen voldoende in huis hebt zodat alle kinderen mee kunnen helpen.

Handig om op voorraad te hebben:

Meer lezen over musicals en de voorbereidingen?

Op de website van Rep en Roer vind je musicals voor groep 8. De musical voor 2021 heet Over de kop en speelt zich af in een pretpark. Kijk op de website van Rep en Roer voor meer informatie >

Wil jij dit jaar zelf het decor voor de musical maken?

Bestel kwasten en verf voor het maken van een mooi decor

Bestel creatieve materialen in de webshop