Gepubliceerd op 12 mei 2021
Leestijd 5 min.

Sta je dit jaar voor groep 8 en wil je een spetterende afscheidsmusical neerzetten? Dan is het leuk als je alle kinderen aan het dansen krijgt. Maar hoe pak je dit aan?

Dansen in de afscheidsmusical

Heb je zelf geen ervaring met dansen? Of kunnen niet alle kinderen dansen? Dan lijkt het dansen in de afscheidsmusical misschien een flinke uitdaging. Met deze tips gaan gegarandeerd de voetjes van de vloer.

Tip 1: Bekijk dansinstructiefilmpjes

Gelukkig zijn er veel musicalaanbieders die dansinstructiefilmpjes maken. In de filmpjes wordt stap voor stap uitgelegd hoe je kunt bewegen op de muziek. Zet de stoelen en tafels aan de kant en speel de filmpjes af op het digibord. Zorg dat het geluid goed te horen is. Koppel eventueel een speaker aan het digibord om het geluid wat voller en stevig te maken. Iedereen klaar? Dansen maar!

Sander Geboers
-
Rep en Roer Musicals
Met zijn allen de dansjes oefenen maakt het minder eng om mee te doen. Waarschijnlijk vinden de kinderen het leuk om even iets anders te doen dan rekenen of schrijven!

Tip 2: Zet een choreografie naar je eigen hand

Voert jouw school een musical van Rep en Roer uit? Dan kan de choreografie van de musical voor ervaren dansers eenvoudig zijn. Voor de onervaren dansers kan de choreografie uitdagend zijn. Daarom is het goed om te kijken naar wat jouw leerlingen kunnen. Zet op basis daarvan de choreografie naar je eigen hand met de volgende tips:

  • Zet tijdens het instuderen de ervaren dansers voor en tussen de minder ervaren dansers. Op deze manier kunnen ze de dansbewegingen goed bij elkaar afkijken. Let op dat de minder ervaren dansers niet op een kluitje achterin gaan staan.
  • Heeft een minder ervaren danser de dansmoves te pakken? Beloon hem/haar met een plekje vooraan (als hij/zij zich daar prettig bij voelt). Zo kan hij/zij andere dansers weer motiveren.
  • Niet iedereen hoeft bij alle dansjes mee te doen. Spreek met de leerlingen af wat de verdeling is.
  • Het is ook mogelijk om een verdeling binnen een choreografie te maken. Kies er bijvoorbeeld voor dat tijdens het refrein iedereen danst en tijdens de coupletten een klein groepje.
  • Zijn er kinderen die de dansmoves helemaal en goed kennen? Oefen dan in kleine groepjes zodat er persoonlijke aandacht is.

Ga je in kleine groepjes aan de slag? Dan is het handig om de tijd goed bij te houden zodat de kinderen weer op tijd terug in het lokaal zijn. De Time Timer Max is een handig hulpmiddel om de tijd in de gaten te houden.

Bestel de Time Timer Max in de webshop

Tip 3: Focus op de afwerking

Zitten alle basisbewegingen erin? Focus je dan op de afwerking. Let erop dat bewegingen volledig uitgevoerd worden: als je een arm strekt, strek deze dan helemaal.

Sander Geboers, werkzaam bij Rep en Roer Musicals, heeft de gouden tip: “Maak contact met het publiek. Leer de kinderen dat ze tijdens dansen de zaal in kijken. Je zult zien dat het dan écht een spetterende afscheidsmusical is en zelfs de ouders niet stil blijven zitten!

Wil je de musical opnemen?

Mogen de ouders niet naar school komen om de eindmusical te zien? Neem de musical dan op met een Video Vlog set.

Bekijk de Video Vlog sets in de webshop

Meer lezen over musicals en de voorbereidingen?

Op de website van Rep en Roer vind je musicals voor groep 8. De musical voor 2021 heet Over de kop en speelt zich af in een pretpark. Kijk op de website van Rep en Roer voor meer informatie >