Gepubliceerd op 1 juni 2021
Leestijd 5 min.

De eindmusical is gekozen. De leerlingen kennen de lijn van het verhaal, het script is al twee keer gelezen en de rollen zijn verdeeld. Hoe nu verder? Lees de tips van musical expert Sander Geboers van Rep en Roer Musicals.

Het oefenen van de musical

Het oefenen van de musical bestaat uit vier onderdelen: de tekst, het toneelspel en attributen en kleding. Sander Geboers, werkzaam bij Rep en Roer musicals, heeft handige tips per onderdeel voor jou. Zo weet je zeker dat jullie er helemaal klaar voor zijn als het eindelijk zo ver is!

Tip 1: Leer de tekst uit het hoofd

Nu iedereen zijn rol weet, kan het oefenen echt gaan beginnen! Voordat ze gaan toneelspelen is het belangrijk dat de kinderen eerst de tekst uit hun hoofd weten. Daar zullen ze de eerste weken meer dan genoeg aan hebben. “Zoek de eerste twee weken elke dag een moment om met elkaar de tekst te oefenen. Tekstboekjes op tafel en gewoon je tekst oplezen. Als er bij je rol een bepaald accent hoort, dan is het wel leuk om dit al meteen vanaf het begin te gebruiken. Sommige kinderen durven wat minder en kijken nog even de kat uit de boom. Dat is uiteraard ook prima, het duurt even voordat kinderen een rol helemaal ‘omarmd’ hebben.

Na de eerste twee weken kennen sommige kinderen de tekst al uit hun hoofd, maar dat is nog lang niet voor iedereen zo. Daag de kinderen tijdens het oefenen uit om af en toe het tekstboekje dicht te laten. Zo kunnen ze er langzaam in groeien en het vertrouwen krijgen dat ze de tekst wel weten. “Wat ook helpt is meteen twee souffleurs aanwijzen. Deze kinderen kunnen hun klasgenoten dan op weg helpen door bijvoorbeeld het eerste woord van hun tekst te geven. Dat is voor veel kinderen vaak al voldoende. Gebruik voor deze aanloopperiode gerust drie tot vier weken. Hoe vertrouwder ze met hun tekst zijn, hoe beter het oefenen zal gaan.

Sander Geboers
-
Rep en Roer Musicals
"Zorg dat de kinderen ook tijdens oefenen plezier maken. Dan zal je zien dat ze stralen tijdens de opvoering. Ik wens iedereen heel veel plezier met het opvoeren en zoals ze in de musicalwereld zeggen: Break a leg!"

Tip 2: Toneelspelen op het podium

Nu iedereen zijn tekst weet is het tijd voor meer toneelspel. Bij elke rol hoort een bepaalde mimiek en houding. “Begin eerst met toneelspel in de klas. Bewaar spelen op het podium voor de laatste paar weken. Met deze opbouw geef je kinderen elke keer weer iets nieuws en extra’s en dat zorgt ervoor dat ze enthousiast en nieuwsgierig blijven. Kinderen passen zich heel snel aan. Een paar weken op het podium oefenen is meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat de timing en de plek waar ze moeten staan op het podium voor iedereen duidelijk is.

Tip 3: Oefen met attributen en kleding

Net als oefenen op het podium is het leuk als je zo lang mogelijk wacht met oefenen met kleding. Zorg er uiteraard wel voor dat je alles al hebt liggen en dat alle kinderen hun outfit hebben gepast. Oefenen met attributen kun je wel al eerder doen. “De generale repetitie is een mooi moment om voor het eerst met de kleding toneel te spelen.

Meer lezen over musicals en de voorbereidingen?

Op de website van Rep en Roer vind je musicals voor groep 8. De musical voor 2021 heet Over de kop en speelt zich af in een pretpark. Kijk op de website van Rep en Roer voor meer informatie >