Gepubliceerd op 21 februari 2020
Leestijd 7 min.

Het Rolf Originalsspel Ruggespraak (4+) verenigt visueel voorstellingsvermogen en tactiele waarneming. Deze combinatie maakt het tot een spel met meerdere lagen van ontwikkeling: een krachtige klassieker!

kinderplaatjes

Ruggespraak in actie

Twee kinderen kiezen een serie kaarten, elk kind heeft dezelfde kaarten uit de serie. De kinderen nemen plaats achter elkaar. Het achterste kind kiest een kaart uit de serie en tekent met zijn/haar vinger, of met een stokje, de vorm die op de kaart staat op de rug van het andere kind.

Het kind dat de vorm voelt, herkent de vorm, en wijst diezelfde vorm aan op de kaartjes voor hem/haar. Samen controleren ze of wat gevoeld werd overeenkomt met de tekening. Variaties zijn mogelijk door de vormen niet te controleren aan de hand van de kaartjes, maar door middel van woorden of op papier.

Lise en Teddy spelen Ruggespraak

Tactisch tactiel

Tactiele waarneming

Anderzijds is Ruggespraak een oefening in tactiele waarneming, waarbij kinderen elkaar mogen aanraken. Dat aanraken is in dit spel een aspect waarbij kinderen natuurlijk en ongedwongen op elkaars rug iets gaan tekenen. Door dit in een spel te integreren, leren kinderen iemand met respect aanraken – en leren ze grenzen aangeven en respecteren.

Out of the box: dit is Ruggespraak

  • 2 sets van 40 kaarten, elke set is verdeeld in vier series opdrachten
  • een handleiding met nog meer spelvariaties

Ruggespraak is een spel voor telkens 2 kinderen, vanaf 4 jaar.

Mail van Lotje

Verken Lotjes Wereld. Meld je aan voor de nieuwsbrief Mail van Lotje en ontvang meer informatie over (nieuwe) artikelen, tips voor lesvoorbereiding en contextinspiratie voor het jonge kind gratis in je mailbox!

Ja, ik wil Mail van Lotje