Gepubliceerd op 21 februari 2020 Leestijd 8 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 21 februari 2020 Leestijd 8 min.

Nieuw in Lotjes Wereld

Rolf Connect – Coderen (5+)

Het op jonge leeftijd – spelenderwijs – opdoen van codeerervaring maakt dat kinderen goed voorbereid zijn op hun leven in een steeds meer digitale wereld. Lotjes Wereld strekt zich ook uit in dit digitale domein. Ze neemt je graag mee op weg.

Coderen, ofwel programmeren, is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Tegelijkertijd is het belangrijk om het fysieke leren niet té vroeg in te ruilen voor meer abstracte of statische activiteiten, zoals een spel op de iPad. Digitaal leren kan ook anders!

Digitaal dromen, durven, doen

Rolf Connect slaat met een serie educatieve ontwikkelingsmaterialen en de HUB – dé educatieve spelcomputer voor het jonge kind – een brug tussen de fysieke en digitale leerwereld.

De HUB is onderdeel van Rolf Connect. Bij de HUB horen educatieve ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij de SLO-doelstellingen. Op dit moment zijn de materialen Getalbegrip & rekenen, Coderen, Storytelling en Kleur en vorm beschikbaar. We ontwikkelen continu nieuwe materialen voor de HUB, die aansluiten bij de verschillende ontwikkelingsfasen.

Luuk ontdekt de onbegrensde mogelijkheden van Rolf Connect Coderen met de HUB:

Coderen met Luuk

Coderen is het nieuwe schrijven

Rolf Connect Coderen met de HUB daagt kinderen uit om, vanuit de context van een ruimtereis, basis-programmeervaardigheden op te doen. Hierbij komen de volgende ontwikkelingsdoelen aan bod:

 • computational thinking
 • omgaan met het in volgorde plaatsen van stappen (sequenties)
 • omgaan met functies
 • omgaan met herhalende functie (loops)
 • omgaan met voorwaarden (condities)
 • omgaan met het gelijktijdig laten uitvoeren van taken (parallelisme)

De ruimte als decor en contextueel Coderen

De ruimte als decor

Alpha Centauri is gepasseerd. Het heelal ligt aan je voeten, sterren en planeten klaar om ontdekt te worden. Bij de landing op een exotische planeet gaat het mis: je raket verliest enkele belangrijke onderdelen.

 

 

Gelukkig is er technologie om te helpen. Onderweg leer je programmeren, zodat je – met je robot – de losse onderdelen kunt verzamelen en zo je raket repareren. Op naar de volgende planeet!

Contextueel Coderen

Op elke planeet leer je iets nieuws. Je hebt al ontdekt welke stappen nodig waren – en in welke volgorde – om bij de verloren onderdelen te komen. Op de volgende planeet achterhaal je wat functies zijn en hoe je die slim kunt gebruiken.

Weer vele lichtjaren verder gebruik je herhaalbare patronen en loops om je ruimtereis succesvol te maken. Onderweg zie je wat voorwaarden zijn en hoe je daarmee omgaat… om tenslotte aan te komen op een bijzondere, door robots bewoonde, verre planeet. Hier leer je rekening houden met de beweging van andere robots om botsingen te voorkomen. Je gaat de andere robots zelfs helpen, met instructies om een gezamenlijk doel te bereiken.

 

In de doos van Rolf Connect – Coderen vind je:

 • 11 blokjes van 4 x 4 cm
 • 3 blokjes met de functies
 • 4 blokjes met de richtingen
 • 3 blokjes met de kleuren roze, groen en oranje
 • 5 blokjes met acties

in een kartonnen doos met deksel.

Rolf Connect – Coderen is een spel voor 1 of 2 spelers, vanaf 5 jaar en kan grotendeels alleen worden gespeeld met de Rolf Connect HUB.

 

Benieuwd hoe je Rolf Connect – Coderen kunt inzetten?

In onze handige flyer geven we je ideeën om Rolf Connect – Coderen in jouw groep in te zetten.

Bekijk flyer

Bestel Rolf Connect – Coderen nu in onze webshop!