Gepubliceerd op 3 september 2019
Leestijd 10 min.

Als je als kinderopvang of school wil inzetten op hedendaags en toekomstgericht onderwijs, kies je voor STEAM. Maar hoe geef je invulling aan STEAM onderwijs?

Wat is STEAM onderwijs?

STEAM is een Engelse afkorting voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics, dus: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. STEAM onderwijs stimuleert competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. We noemen deze competenties ook wel 21e eeuwse vaardigheden.

STEAM maakt het onderwijs aantrekkelijker, betekenisvoller en eigentijdser. Kinderen mogen ontdekken, proberen, spelen, onderzoeken, fouten maken en opnieuw proberen. Als leerkracht neem je steeds meer een coachende rol aan en spoor je kinderen aan een leven vol mogelijke onmogelijkheden te leiden.

STEAM onderwijs versus traditioneel onderwijs

Traditioneel onderwijs kenmerkt zich door het lesgeven in vakken die redelijk op zichzelf staand zijn. Hoewel dit effectief is in het bijbrengen van de theorie, breidt dit de kinderen amper voor op de praktijk. Een meer realistische manier van onderwijs is STEAM. STEAM is geïntegreerd onderwijs waarin de exacte vakken op een natuurlijke en boeiende manier worden samengebracht. In STEAM lessen staat vaak een probleem centraal welke opgelost moet worden. Kinderen gaan zelf actief aan de slag om het probleem op te lossen. Dat maakt STEAM onderwijs leuk en leerzaam!

STEAM materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar om boeiende STEAM lessen te geven. Een van de veel gebruikte materialen zijn die van LEGO®. Logisch, omdat de producten met de bijbehorende lesplannen een complete invulling aan STEAM onderwijs geeft. De lesmodules bevatten verschillende opties waarmee je als leerkracht de lessen makkelijker of moeilijker kunt maken. Hierdoor kun je eenvoudig met de lessen aan de slag gaan en op natuurlijke wijze steeds met de volgende module verdergaan.

Maak je STEAM lessen boeiend met LEGO® Education

Met de LEGO® Education producten geef je eindeloos veel praktische en speelse STEAM lessen. Kenmerkend aan de STEAM lessen van LEGO® Education is dat ze gericht zijn op het aangaan van uitdagingen en ze verschillende leerervaringen stimuleren. Twee voorbeelden van boeiend STEAM onderwijs met LEGO® Education:

Wil je kinderen aanmoedigen om natuurkundige principes te ontdekken?
Ga dan aan de slag met de lessen van BricQ Motion Essential. BricQ Motion Essential helpt het begrip van natuurkunde te bevorderen door eenvoudige, hands-on leerervaringen te bieden zonder daar technologie voor nodig te hebben. Ze experimenteren met krachten, beweging en interacties in de context van sport. Het lespakket biedt 5 modules van 8 STEAM lessen van 45 minuten.

Voorbeeldmodule ‘Trainen om te winnen’
In deze module krijgen kinderen meer inzicht in krachten en beweging. Ze gaan onderzoeken plannen en uitvoeren naar de oorzaken en gevolgen van duw- en trekkrachten. Tijdens deze zeven lessen leren de kinderen vragen te stellen en te beantwoorden, gegevens te analyseren en hun ideeën te presenteren. Het doel is dat ze leren bepalen of hun oplossingen doen wat ze zouden moeten doen, namelijk de snelheid of de richting van een object beïnvloeden door middel van duwen of trekken.

Wil je kinderen op een leuke manier aan lees- en rekenvaardigheid laten werken?
Ga dan aan de slag met de modules bijbehorend bij SPIKE Essential. SPIKE Essential is een speelse, op verhalen gebaseerde leerervaring welke kinderen aanmoedigt om STEAM-concepten te onderzoeken terwijl zij werken aan hun lees- en rekenvaardigheid en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het lespakket biedt 5 modules van 8 STEAM lessen van 45 minuten.

Voorbeeldmodule ‘Pret in het pretpark’
Met de module ’Pret in het pretpark’ gaan kinderen aan de slag met hun technische ontwerpvaardigheden. Ze komen erachter welke stappen ze moeten zetten om een bepaald probleem te kunnen vaststellen, hoe ze over oplossingen kunnen brainstormen en hoe ze prototypes kunnen testen en verfijnen om hun ideeën nog beter te maken. Ze ontwikkelen hun observatievaardigheden doordat ze informatie verzamelen over een bepaald probleem en een oplossing zo aanpassen dat deze aan de behoeften van anderen voldoet.

De kinderen helpen een personage door een verhaal te vertellen aan de hand van relevante feiten en beschrijvende details. Hierdoor ontwikkelen ze hun gespreksvaardigheden.

Benieuwd naar meer materialen om invulling te geven aan STEAM onderwijs?

Op de webshop vind je een uitgebreid assortiment aan materialen om inspirerende STEAM lessen te geven.