Gepubliceerd op 1 september 2021
Leestijd 5 min.

Hoe vaak schrijf jij nog met pen en papier? De kans is groot dat je boodschappenlijstjes in je telefoon bewaart, of ‘Ik ben even de hond uitlaten’-briefjes via WhatsApp verstuurt. We schrijven namelijk steeds minder. Kinderen geboren in het digitale tijdperk schrijven al bijna helemaal niet meer. Regelmatig wordt dan ook de vraag gesteld: moeten kinderen nog wel leren schrijven? Het antwoord daarop is volmondig: “JA!”

Typcursus in groep 3?

Kinderen vragen ongetwijfeld zo nu en dan of ze de tablet mogen. Spelletjes spelen, filmpjes kijken, het kan allemaal. Tegenwoordig kunnen kinderen al vanaf een jaar of twee zelfstandig swipen [1]. Het lijkt dan een logische stap ook maar meteen via deze weg te leren schrijven. Krijgen kinderen dan een typcursus in groep 3, in plaats van schrijfles?

Wist je dat…

.. iedere tweede jongen en ieder derde meisje problemen heeft met het ontwikkelen van een goed handschrift? [2]

Belangrijk voor de ontwikkeling

Hoe logisch het ook klinkt: het is geen goed idee. Uit onderzoek blijkt dat leren schrijven enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. In tegenstelling tot typen, versterkt schrijven de cognitieve ontwikkeling. Wanneer kinderen met de hand schrijven, worden 12 verschillende gebieden in het brein geactiveerd [3].

Ook voor de motorische ontwikkeling is met de hand schrijven belangrijk: meer dan 30 spieren spannen zich aan en 17 gewrichten worden getraind. Dit allemaal zorgt ervoor dat het geheugen harder aan het werk wordt gezet  en kinderen op de lange termijn meer informatie onthouden[3].

Letterherkenning

Met de hand schrijven zorgt ook voor betere leesvaardigheden. Dit is het gevolg van het herhalen van de beweging die je maakt bij het schrijven van een letter. Bij het typen maken je hersenen deze verbinding niet, want er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende letters. De toetsen ‘voelen’ namelijk allemaal hetzelfde!

 Wist je dat…

… de juiste pen enorm belangrijk is bij het ontwikkelen van een goed handschrift?

De STABILO EASY ondersteunt de juiste schrijfhouding, voor zowel links- als rechtshandigen!

Voor kinderen is leren schrijven één van de grootste uitdagingen op school. Om kinderen gemotiveerd te houden is het belangrijk dat ze plezier hebben in het leren schrijven én het schrijfonderwijs op school. Wij helpen ze om het leren schrijven makkelijker én leuker te maken! Met de ergonomische producten uit de EASYstart familie is er voor kinderen van elke leeftijd een juiste pen of potlood beschikbaar.

Alle EASYstart producten zijn ontwikkeld in samenwerking met ouders, leerkrachten, kinderen én experts op het gebied van ergonomie. De producten zijn ergonomisch vormgegeven en sluiten qua gewicht, formaat en vorm perfect aan op de anatomie van de kinderhand. Daardoor liggen de pennen en potloden stevig in de hand en houden kinderen ze intuïtief op de juiste manier vast. Zo kunnen ze op een ontspannen manier leren schrijven en zijn vermoeide spieren en krampklachten verleden tijd. Kinderen kunnen zich volledig concentreren op het schrijven van de letters en hoeven zich niet meer druk te maken over het vasthouden van hun pen of potlood.

Zo wordt leren schrijven makkelijker én blijft het leuk!

Bestel STABILO EASY pennen en potloden in de webshop

Bestel STABILO EASY pennen en potloden

Tips om kinderen te laten schrijven

  • Dat schrijven belangrijk is, staat vast. Daarom is het goed dat we kinderen in het digitale tijdperk stimuleren om regelmatig een pen op te pakken. Zeker als ze snel afgeleid zijn door tablets of laptops.
  • Haal spullen in huis die het leren schrijven en tekenen leuk maken. Denk aan een leuk schriftje, mooie kleurpotloden en viltstiften en een goede vulpen!
  • Schaf een notitieboek met lijntjespapier aan. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om iedere dag een verhaaltje op te schrijven van wat er die dag allemaal is gebeurd.
  • Corrigeer niet te vaak op spelfouten, maar moedig je kind aan. In het begin gaat het vooral om de herhaling en nog niet om de spelling.
  • Zorg voor een pen waarmee je kind verantwoord kan leren schrijven en een goed handschrift kan ontwikkelen.

Bronvermelding:

[1] Artikel NRC, Mag een peuter achter de tablet?, 21 november 2017

[2] Schreibmotorik Institut, Kinder und Lehrer in not: Probleme mit der Schreibmotorik nehmen zu, 2018

[3] Schreibmotorik Institut, Handwriting in the context of digitalisation, 2018

Ook interessant voor jou