Gepubliceerd op 16 november 2023
Leestijd 5 min.

Als pedagogisch medewerker of leerkracht weet je ongetwijfeld hoe waardevol rollenspel in de huishoek kan zijn. Met ‘familie’ als thema kunnen kinderen in de huid kruipen van ouders, kinderen, grootouders, of zelfs huisdieren. Terwijl ze dit doen, ontdekken ze op een speelse manier belangrijke aspecten van het samenleven. In deze blog lees je hoe je het thema ‘familie’ via rollenspel laat terugkomen in de huishoek.

Start in de kring

Kinderen leren veel door te imiteren wat ze zien. Zorg dus dat ze inspiratie opdoen die later in het rollenspel verwerkt kan worden. Speel in de kring bijvoorbeeld een toneelstukje dat gaat over ruzie met je broertje en doe voor hoe je dan met elkaar omgaat. Je luistert, laat de ander uitpraten en komt samen tot een oplossing. Of bespreek algemeen geaccepteerde omgangsvormen zoals waarden en normen, empathie voor de ander en goede manieren. Dit is ook een goed moment om de al geldende gedragsregels te herhalen en eventueel uit te breiden.

Let nog even hierop voordat je begint:

 • Zorg dat de inrichting van de huishoek herkenbaar is. Door een hedendaagse huishoek in te richten, wordt de link gelegd met de eigen thuissituatie of omgeving. Hoe ‘echter’ de situatie, hoe leuker en betekenisvoller het spel!
 • Houd een oogje in het zeil om te kunnen volgen wat er gespeeld wordt. Meng je in het spel als je merkt dat het vastloopt. Geef een impuls om het weer vlot te trekken, of introduceer een nieuwe situatie.
 • Voeg relevante materialen aan de huishoek toe die een impuls aan het spel kunnen geven, zoals bijvoorbeeld verkleedkleding, allerlei attributen of familiepoppetjes uit verschillende windstreken. Ook via het spelen met poppetjes doen kinderen waardevolle ervaring op!

Rollenspel in de huishoek

Zodra het thema ‘familie’ goed geïntroduceerd is, kan het echte rollenspel in de huishoek beginnen. Dit thema leent zich goed om

Met deze acht voorbeelden van rollenspel behandel je het thema ‘familie’:

 1. Familiepicknick
  Kinderen kunnen een familiepicknick in de huishoek organiseren. Ze werken samen door samen boodschappen te doen, broodjes te maken en vervolgens met elkaar te picknicken. Stimuleer interactie en spelbeleving door de kinderen naar het winkeltje in de groep of op de gang te laten gaan.
 2. Familiediner
  Laat de kinderen een familiediner bereiden, compleet met rollen voor ouders, kinderen, grootouders, en zelfs huisdieren. De tafel wordt mooi gedekt en de gesprekken zijn sociaal en belangstellend.
 3. Familiefeest
  Organiseer een familiefeest in de huishoek, waarbij kinderen de kans krijgen om verjaardagen of speciale gelegenheden na te spelen. Iedereen is blij voor het feestvarken! Zorg voor feestelijke accessoires en kleding.
 4. Bedtijdritueel
  Kinderen kunnen het hele bedtijdritueel naspelen, van tandenpoetsen tot voorlezen. Vader en moeder geven hun kroost evenveel aandacht en dekken ze liefdevol toe.
 5. Bezoek aan de dokter
  Laat kinderen in de huid kruipen van ouders die met hun zieke familielid naar de dokter gaan. Pappa en mamma helpen stellen de zieke gerust voor het prikje en leggen uit waarom deze nodig is.
 6. Familie uitstapje
  Organiseer een familie uitstapje waarbij kinderen in de huishoek een reis naar de dierentuin, het park, of een andere locatie kunnen naspelen. Let iedereen goed op elkaar, en waar spreken we af als we elkaar toch kwijtraken?
 7. Verzorging van huisdieren
  Als de familie huisdieren heeft, kunnen kinderen de rollen van huisdiereigenaren spelen. De familieleden zijn lief voor hun dieren, geven ze op tijd te eten en gaan ermee naar de dierenarts als ze ziek zijn.
 8. Huishoudelijke taken
  Kinderen spelen verschillende huishoudelijke werkzaamheden na, zoals stofzuigen, afwassen of de tafel dekken. Iedereen draagt bij en krijgt een taak.