Gepubliceerd op 29 september 2020
Leestijd 4 min.

Rolf ontwikkelingsmateriaal helpt om specifieke vaardigheden bij kinderen te ontwikkelen, door middel van spelend leren met educatieve waarde in elke spel.
Kennis, ervaringen en wensen van leerkrachten, onderwijskundige experts en theorie vormen de basis van de ontwikkelingsmaterialen en vormen ook zes uitgangspunten. Aan deze uitgangspunten voldoet elk product.

Deze zes uitgangspunten van Rolf educatief ontwikkelingsmateriaal zijn: 

  • Leer ik hier écht van?
  • Is dit écht leuk om te doen?
  • Kun je hier écht makkelijk mee aan de slag?
  • Is dit écht origineel?
  • Is hier écht sprake van goede samenhang; alles moet elkaar versterken
  • Kan dit écht lang mee en is het van bewezen topkwaliteit?

In deze en komende nieuwsbrieven van Lotje staat elke keer één van deze uitgangspunten centraal en wordt over dat betreffende punt meer uitleg gegeven. 

Dit keer het uitgangspunt ‘Kan ik hier écht makkelijk mee aan de slag?’ 

Naast het leerdoel dat een spel moet dienen en het hebben van plezier met de ontwikkelingsmaterialen voor Rolf, is een belangrijk uitgangspunt dat de ontwikkelingsmaterialen makkelijk te gebruiken zijn. Voor jou als leerkracht moet de uitleg helder zijn én kinderen moeten er makkelijk en snel mee aan de slag kunnen. Dit betekent dat er goed wordt nagedacht over de materialen die we gebruiken. Kunnen de kinderen van die betreffende leeftijd de materialen goed vastpakken; zijn de puzzelstukjes dik genoeg, zijn de gebruikte kaartjes dik en groot genoeg, etc. 

Ook de keuze in het gebruik van de materialen, zoals het materiaal als hout of kunststof en bijvoorbeeld kralen, staat de ontwikkeling van het kind centraal. Welk doel moet het ontwikkelingsmateriaal dienen? Sluiten de gebruikte materialen hierbij aan en is het makkelijk te gebruiken?  

Om de juiste ontwikkelingsmaterialen te ontwikkelen hangt alles met elkaar samen; het leren, het plezier maken tijdens het spelen en het makkelijk te gebruiken.  4 min.