Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Leestijd 5 min.

Het einde van het schooljaar nadert snel. Door onder andere de feestdagen is december een drukke maand. Je hebt de sinterklaasviering nog maar net afgerond en Kerstmis staat al klaar om de hoek. Wil jij deze tijd van het jaar georganiseerder en stressvrijer beleven? We geven je handige tips.

Een overweldigende december

De schoolbel rinkelt voor de laatste keer dit jaar en de geur van kerstkransjes en dennennaalden komt je steeds vaker tegemoet. Voor jou betekent de decembermaand niet alleen vakantie, maar ook het vooruitzicht op een heleboel feestelijke activiteiten in de klas. Klaslokalen worden omgetoverd tot feestelijke oases; je haalt dozen met decoraties weer tevoorschijn, organiseert knutselwerkjes en ondertussen zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.

Laten we eerlijk zijn, het voorbereiden van deze feestelijke thema’s kan soms overweldigend zijn…

In deze blog duiken we in de essentie van een opgeruimde decembermaand in de klas. We laten je zien hoe je het schooljaar geordend kunt afsluiten, zonder de magie en vreugde van de feestdagen uit het oog te verliezen voor jezelf en de groep. Dus neem even een moment voor jezelf, geniet van een kop warme thee, en laten we samen ontdekken hoe je de chaos van de feestdagen kunt omzetten in een georganiseerde en inspirerende ervaring voor jou en de kinderen.

Begin met opruimen

Een goed geordende start begint bij opruimen. Dit geldt voor alles wat je gedurende het jaar hebt verzameld, inclusief de knutselwerkjes van de kinderen. Het gaat hier echt om alles. Tijdrovend de eerste keer, maar daarna kost opruimen steeds minder tijd. Neem de tijd om alles kritisch te bekijken. Wat kan weg? Wat is kapot of niet meer bruikbaar? Het wegdoen van deze overbodige spullen zal al een aanzienlijke ruimtebesparing opleveren.

Maak themagerichte lijstjes

Na de opruimronde is het tijd om je voor te bereiden op de komende feestdagen. Maak per thema (bijvoorbeeld Sinterklaas en kerst) een lijst van essentiële materialen die je echt nodig hebt. Denk aan knutselspullen, decoraties, en andere benodigdheden. Zorg ervoor dat je deze lijstjes door een collega laat controleren en stel jezelf de vraag: heb ik dit écht nodig? Het doel is om een goed georganiseerde lijst te hebben die je in de toekomst kunt hergebruiken. Hier is een voorbeeld van een knutselmaterialen lijst voor december.

Houd het overzichtelijk

Maar hoe houd je alles nu overzichtelijk en opgeruimd? Het antwoord is simpel: investeer in opbergoplossingen. Begin met de basis: wat heb je echt nodig voor elk thema? Als alles voor één thema in één bak past, label deze dan duidelijk met de naam van het thema, zoals “Sinterklaasmaterialen.” Dit helpt je bij het gemakkelijk terugvinden van de benodigde spullen. Zorg ervoor dat de bakken niet te groot zijn, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn, zelfs door de kinderen.

Een leuke tip is om samen met je collega’s na een thema te bespreken welke drie items je kunt ruilen. Dit houdt de variatie fris en zorgt ervoor dat niet alles zich ophoopt. Heeft je collega bijvoorbeeld een kerstboom met nepsneeuw in de klas en jij niet? Ruil bijvoorbeeld een keer van kerstboom!

Let wel op dat je niet meer dan één opbergbak gebruikt, anders krijg je alsnog chaos!

Werkjes van de kinderen

De eigen gemaakte werkjes van de kinderen maakt de sfeer tijdens de feestdagen nog beter dan het al is. Maar onthoud dat je niet alles hoeft te bewaren. Beperk het tot één bak en zorg ervoor dat de werkjes na afloop van het thema mee naar huis gaan. Zo is je bak weer leeg en kunnen er nieuwe werkjes van het nieuwe thema in!

Voorbereiding en ondersteuning

Bereid je goed voor op de komende feestdagen. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om je collega’s om advies te vragen. Een georganiseerde start zal de komende feestdagen soepeler laten verlopen.

Met deze aanpak creëer je een opgeruimde decembermaand zonder de stress van chaos en opruimkriebels. Dus, veel succes met de voorbereidingen en geniet van de feestdagen!