Gepubliceerd op 15 mei 2024
Leestijd 5 min.

Stel je eens voor, lange, lange tijd geleden, toen reusachtige dieren de aarde domineerden. We hebben het natuurlijk over dinosaurussen! Deze fascinerende wezens zijn al miljoenen jaren uitgestorven, maar de sporen die ze hebben achtergelaten, boeien ons nog steeds. Wist je dat veel van de dieren die vandaag de dag leven, afstammen van dinosaurussen? In deze blog lees je welke dieren afstammelingen zijn en leuke activiteiten om samen met de leerlingen te doen.

Wie zijn de afstammelingen van dinosaurussen?

De meest bekende afstammelingen van de dinosaurussen zijn de vogels. De Tyrannosaurus rex is bijvoorbeeld een verre verwant van de kip. Wetenschappers hebben dit ontdekt door fossielen te bestuderen en te zien hoe de lichaamsstructuren overeenkomen. Ook andere dieren zoals krokodillen delen gemeenschappelijke voorouders met dinosaurussen, wat hen tot zeer oude neven maakt!

Activiteiten voor in de groep

Laten we deze verbazingwekkende geschiedenisles tot leven brengen met enkele leuke en educatieve activiteiten die je als leerkracht samen met je leerlingen kunt ondernemen.

 1. Fossielen maken
  • Wat heb je nodig? Koffiedik, zout, bloem, water en kleine dinosaurusspeeltjes of vogelfiguren.
  • Hoe doe je het? Meng koffiedik, zout, bloem en water om een dikke ‘modder’ te maken. Laat de kinderen de speeltjes in de modder drukken en weer verwijderen om een fossielafdruk te maken. Laat deze ‘fossielen’ een dag drogen en bespreek de volgende dag de afdrukken!
 2. Vogels spotten
  • Wat heb je nodig? Verrekijkers, vogelgidsen, en een notitieblok.
  • Hoe doe je het? Ga met de klas naar buiten om vogels te spotten. Laat de kinderen de vogels die ze zien identificeren en opschrijven welke dinosaurusachtige kenmerken ze kunnen herkennen.
 3. Dinosaurus stamboom
  • Wat heb je nodig? Groot vel papier, stiften, en afbeeldingen van verschillende dinosaurussen en moderne dieren.
  • Hoe doe je het? Maak samen een grote stamboom op het papier waarin je laat zien hoe verschillende dieren afstammen van hun dinosaurusvoorouders. Dit helpt de leerlingen om de evolutionaire verbanden visueel te begrijpen.
 4. T-Rex gymnastiek
  • Wat heb je nodig? Ruimte om te bewegen.
  • Hoe doe je het? Laat de kinderen ervaren hoe het is om een T-Rex te zijn. Door beperkingen (zoals armen kort houden) kunnen ze naspelen hoe deze gigantische dieren zich misschien bewogen hebben. Daarnaast kunnen ze zich ook verkleden als dino om echt in de rol te kruipen.

 

Door leerlingen actief te betrekken bij het leren over dinosaurussen en hun afstammelingen, ontwikkelen ze niet alleen een beter begrip van de natuurlijke wereld, maar leren ze ook kritisch denken over hoe alles met elkaar verbonden is. Deze activiteiten maken het leren niet alleen leuk, maar ook onvergetelijk. Dus ga je gang, verander je klas in een prehistorisch avontuur en kijk hoe de geschiedenis tot leven komt!

Ontdek alle producten die bij dit thema passen

Bekijk ze hier