Gepubliceerd op 15 mei 2024
Leestijd 5 min.

Ontdek hoe je geschiedenis levend maakt voor de allerkleinsten. Met verhalen, speelhoeken en creatieve projecten verbinden we het verleden met de speelse wereld van kinderen in groep 1 en 2 en op de kinderopvang. Ga met ons mee op een avontuur door de tijd!

Verhalen vertellen

Begin met het vertellen van eenvoudige, boeiende verhalen over het verleden. Dit kunnen volksverhalen zijn, legendes, of eenvoudige anekdotes over hoe mensen vroeger leefden. Gebruik hierbij veel visuele hulpmiddelen zoals prentenboeken of poppen om het verhaal tot leven te brengen.

 

Thematische speelhoeken

Richt een hoek van het klaslokaal of speelruimte in als een ‘historische hoek’. Dit kan een kasteel zijn, een oude schoolklas, of een marktplaats. Kinderen kunnen zich verkleden en rollenspellen doen die hen helpen zich in te leven in mensen uit het verleden.

Tips nodig om je themahoek in te richten?

 

Tijdcapsules

Samen met de kinderen kun je een tijdcapsule maken. Laat hen tekeningen maken of voorwerpen verzamelen die belangrijk zijn voor hun eigen leven. Bespreek wat kinderen in het verleden misschien in hun tijdcapsule zouden stoppen. Begraven of verstoppen jullie de capsule ergens? En wanneer wordt deze weer opgegraven?

Bezoek van een ‘historisch persoon’

Organiseer een bezoek van een ‘historisch persoon’. Dit kan een ouder, grootouder of een acteur zijn die verkleed is als een historisch figuur. Ze kunnen vertellen over hun leven en de kinderen vragen stellen.

Creatieve projecten

Laat de kinderen tekenen of knutselen over historische thema’s. Ze kunnen bijvoorbeeld bouwen aan hun eigen mini-kasteel met blokken of een oude boerderij maken.

Historische muziek en dans

Laat ze kennis maken met muziek en dansen uit het verleden. Dit kan een speelse manier zijn om cultuurhistorie te ervaren.

Digitale hulpmiddelen

Er zijn apps en online games die speciaal voor jonge kinderen zijn ontwikkeld om hen op een speelse manier kennis te laten maken met geschiedenis. Zo kan je bijvoorbeeld met de Greenscreenbox aan de slag gaan.

De sleutel bij het betrekken van jonge kinderen bij geschiedenis is het gebruik van veel visuele en tastbare materialen en het actief betrekken van hun zintuigen. Door geschiedenis op deze manier aan te bieden, help je kinderen een brug te slaan tussen het verleden en het heden op een manier die zowel educatief als enorm leuk is!

Ontdek alle producten binnen dit thema

Bekijk ze hier