Gepubliceerd op 15 mei 2024
Leestijd 5 min.

Dinosaurussen spreken altijd tot de verbeelding van kinderen. Hun immense grootte, mysterieuze verdwijning en fascinerende diversiteit maken ze tot een perfect thema om in de klas te behandelen. Hieronder vind je inspiratie voor een boeiende themaweek rondom dinosaurussen, inclusief boekentips en leuke activiteiten!

Start het avontuur met een verhaal

Begin de themaweek met een pakkend verhaal. Boeken zoals “Dino’s bestaan niet” van Mark Janssen of “Ik ben bij de dinosaurussen geweest” van Floor de Goede en Edward van de Vendel bieden een geweldige introductie. Deze boeken zijn rijk geïllustreerd en bieden veel interessante feiten die de nieuwsgierigheid prikkelen.

Creatieve activiteiten

1. Dino fossielen maken

  • Laat de kinderen zelf fossielen maken met gips en kleine speelgoeddino’s. Mix gips met water, giet het in een papieren bordje en laat de kinderen hun speelgoeddino erin drukken. Na het drogen hebben ze een eigen fossiel om te schilderen en mee naar huis te nemen!

2. Dino eieren uitbroeden

  • Maak samen dino-eieren met ballonnen en papier-maché. Verstop binnenin kleine plastic dinosaurussen. Zodra de eieren droog zijn, kunnen de kinderen ze ‘uitbroeden’ door ze open te breken en de verborgen dino te ontdekken.

3. Dinosaurusgrootte ervaren

  • Ga naar buiten en teken met krijt de omtrek van verschillende dinosaurussen op de speelplaats. Dit helpt de kinderen om de werkelijke grootte van deze prehistorische reuzen te visualiseren en te ervaren.

Interactief Leren

Dino Dig

  • Richt een zandbak in als een archeologische opgraving. Verstop daarin botten en replica’s van dinosaurusfossielen. Geef de kinderen kwasten en laat ze voorzichtig graven om de ‘fossielen’ te ontdekken, net als echte paleontologen.

VR Dinosaurus Ervaring

  • Als je toegang hebt tot VR-headsets, laat de kinderen dan een virtuele realiteit ervaring beleven waarin ze rondlopen tussen de dinosaurussen. Dit maakt het leren interactief en onvergetelijk.

Dinosaurus Kunstgalerij

  • Gebruik klei, verf, en gerecyclede materialen om een dinosaurus kunstgalerij te creëren. Kinderen kunnen hun eigen dinosaurus sculpturen maken en deze tentoonstellen in de klas.

Sluit het thema leuk af

Eindig de week met een ‘Dino-dag’ waarbij iedereen verkleed mag komen als hun favoriete dinosaurus en presentaties geeft over wat ze hebben geleerd. Dit versterkt niet alleen het geleerde, maar maakt de ervaring ook persoonlijk en gedenkwaardig.

Door deze activiteiten en boeken te integreren in je lesprogramma, creëer je een rijke, educatieve ervaring die kinderen niet alleen leert over de prehistorische wereld, maar ze ook inspireert om verder te verkennen en te leren. Dus stap in de tijdmachine en begin aan een onvergetelijk avontuur met dinosaurussen in de klas!

 

Ontdek alle producten die passen bij dit thema

Bekijk ze hier