Gepubliceerd op 14 februari 2023
Leestijd 10 min.

Veilig en slim gebruik maken van digitale media in het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk? In onze blogreeks over digitale geletterdheid hebben we het onder meer over digitale informatievaardigheden, ICT-basisvaardigheden en computional thinking. Deze keer staan we stil bij het onderdeel mediawijsheid. Ook geven we tips hoe je leerlingen daarmee kunnen oefenen, met de iPad in je klas.

Wat is mediawijsheid?

Onder mediawijsheid vallen de kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media. Hieronder vallen ook online privacy, media-verslaving, en het weten wat je wel of niet kan en mag delen via internet. Wij willen bewustwording onder onderwijsprofessionals én leerlingen stimuleren. In de klas maken scholieren kennis met digitaal communiceren en samenwerken. Maar leren ze ook terug te kijken naar hun eigen gebruik van moderne media.

Mediawijsheid en het primair onderwijs

Kinderen zijn zich heel bewust van alle media om zich heen, maar kennen niet altijd de gevolgen hiervan. Het goed omgaan met digitale middelen, is ontzettend belangrijk in het onderwijs van nu, evenals bewustmaking van de mogelijkheden. Mediawijsheid legt de nadruk op wat digitale media zijn en hoe je deze gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omgaan met sociale media, online pestgedrag, digitale criminaliteit en privacy.

Hoe pas je dit toe met de iPad in jouw klas?

  • Maak een reclame met een storyboard in iMovie. 
    In iMovie kun je gebruik maken van storyboards. Dit helpt je om een goede reclame te maken.
  • Maak je eigen Memorji.
    In de berichtenapp kun je een eigen Memoji ontwerpen. Laat alle kinderen in de klas dit doen. Als je van alle kinderen in de klas ook een foto hebt kun je er memory mee spelen. Weten ze iedereen te herkennen?
  • Iedereen is creatief 
    Apple heeft voor leerkrachten van groep 4 tot 8 een boek gemaakt: Iedereen is creatief, met kant-en-klare lesideeën. Hierin wordt altijd de link gelegd tussen vakinhoud en een bepaalde tool op je iPad. Er zijn ook speciale boeken die zich richten op muziek, tekenen, foto’s en video’s. Speciaal voor de onderbouw (groepen 1 tot 3) heeft Apple ook een ander boek ontwikkeld. Daarin staan lesideeën die specifiek gericht zijn op jonge kinderen. Hoe kun je bijvoorbeeld aan de slag met patronen en de iPad? In dit boek vind je he t antwoord op deze en andere vragen.

Wil je graag meer inspiratie en tips over hoe je mediawijsheid toepast in jouw klas? Download dan ons ‘opdrachtenboekje Mediawijsheid.’

Meer weten over hoe je de iPad inzet voor digitale geletterdheid? En praktisch aan de slag gaan?

Aanbevolen producten