Gepubliceerd op 15 augustus 2023
Leestijd 10 min.

Leermiddelen getest in de praktijk. Waar kan je het voor gebruiken? Werkt het zoals het zou moeten werken? In het Tijdschrift voor Remedial Teaching* 2022 #5 nam Marion Visser Telavonturen en Pinguïn race met Arthur op de som.

Wat kun je er mee?

Dit materiaal is ontwikkeld om met kleuters en leerlingen uit groep 3 te oefenen met de telrij en het getalbegrip te bevorderen. Telavonturen met Arthur zit in een prachtig houten doos met daarin kaarten met cijfers en getalsymbolen tot en met twintig. In de handleiding staan allerlei suggesties om met leerlingen aan de slag te gaan. Pinguïnrace met Arthur is een bordspel, dat leerlingen prima samen kunnen spelen. Jammer dat dit spel in een kartonnen doos zit. Al zijn leerlingen nog zo voorzichtig, karton is natuurlijk kwetsbaarder dan hout. Ook hier zijn leerlingen bezig met de telrij, verkort tellen en het combineren van getalsymbolen en cijfers.

Klinkt mooi, maar werkt het ook?

Het werkt zeker! Wanneer je met leerlingen aan de slag gaat, kun je gemakkelijk observeren in hoeverre een leerling in staat is om de telrij en de getalsymbolen flexibel te gebruiken. Je kunt ook eenvoudig zien of leerlingen gebruikmaken van verkort tellen en een idee hebben van buurgetallen. Je kunt met een leerling een-op-een aan de slag, maar doordat er zoveel verschillende kaartjes beschikbaar zijn, kun je ook met een aantal leerlingen werken. Mijn groepje leerlingen vond het geweldig om gezamenlijk de telrij compleet te krijgen. ‘Juf, mogen we wat leuks doen? Met de pinguïns, dan hoeven we niet te werken!’ Wanneer je een zwakkere en een sterkere leerling laat samenwerken, hebben ze beiden plezier.

Oordeel

Dit materiaal is zeker bruikbaar. Doordat het zo mooi vormgegeven is, is het voor leerlingen aantrekkelijk om mee te werken. Ze willen er graag mee aan de slag. Het geeft jou als remedial teacher een goed idee hoe het met de rekenontwikkeling van de leerling staat en waar er mogelijk nog hiaten zijn. Ik vind het een aanrader.

*Deze blog is met toestemming van De Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers op onze website geplaatst. De Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers is een vereniging die opkomt voor de belangen van de remedial teacher – werkzaam binnen het onderwijs of als zelfstandige. Lees meer op https://lbrt.nl/.