Gepubliceerd op 11 augustus 2023
Leestijd 5 min.

Bij bewegend leren zijn kinderen tegelijkertijd bezig met bewegen en met het verwerken van lesstof. Tellen is bij uitstek een geweldig leerdoel om bewegend te leren. Brenda van Rijn, Projectmanager Rolf productontwikkeling, vertelt in deze blog over het nieuwe product “Rolf More – Getallen springen mat” hoe je deze op diverse manieren in kan zetten.

Bewegend leren rekenen is leuk!

“Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen. Door bewegend leren in te zetten tijdens rekenlessen komen er allerlei activiteiten in de hersenen op gang. Hierdoor kunnen ze beter rekenkundige verbanden leggen wat ze in latere rekenlessen goed kunnen gebruiken. Maar je kunt dit ook stimuleren zonder dat je de activiteit bewust koppelt aan een rekenles. Je zult ervaren dat als je de Rolf More – Getallen springen mat in de klas ergens neerlegt, kinderen hun eigen spel met de getallen op de mat bedenken. Zo werken ze onbewust aan hun rekenontwikkeling. Dat maakt bewegend leren rekenen zo leuk!” aldus Brenda.

Spelopties met Rolf More- Getallen Springen mat

Getallenspringen3Met de mat leren kinderen door beweging meer over getallen. Bewegend leren én lerend bewegen!

Spelvorm 1: Beweeg tot en met 25

Spring op de mat ‘Getallen springen’ van huis naar huis en tel in stappen van 1. Of spring over de huizen aan de linker- of rechterkant van de straat en tel in stappen van 2. Kinderen oefenen de 5 of 10 structuur door te springen over de huizen die hetzelfde zijn. Spelen in de straat over de prachtig vormgegeven huizen en ondertussen tellen tot wel 25. Je hoeft niets uit te leggen, de mat nodigt de kinderen uit om bewegend te leren.

Spelvorm 2: Spring over de stenen

Rondom de straat op de mat ‘Getallen springen’ liggen stenen in een sloot. Speel dit spel met 2 kinderen, elk kind gaat op een pijl staan. Om de beurt gooien ze met de dobbelsteen en lopen het aantal stenen over de mat in de richting van de pijl. Kom je op bloemetjes, dan spring je dat aantal vooruit. Eindig je op een kikkertje, dan spring je 1 steen achteruit. Wie de ander inhaalt, wint het spel. Natuurlijk kun je de mat ook buiten neerleggen en spelen de kinderen dit spel buiten.

Wil je meer bewegend leren activiteiten aanbieden?

Wil je naast bewegend leren rekenen ook aan de slag gaan met bewegend leren taal en vormen en kleuren? Bekijk dan de verschillende bewegend leren matten in onze webshop.

Ook interessant voor jou