Gepubliceerd op 15 mei 2023
Leestijd 5 min.

Sommige kinderen zijn boekenverslinders, andere moeten niks van lezen weten. Leerlingen die plezier hebben in lezen, lezen vaker, meer en beter. Bij het voorlezen op jonge leeftijd begint al een leven lang leesplezier. Hoe kan jij het leesplezier van jouw leerlingen verhogen?

Lezen belangrijk maken

Wetenschappelijk onderzoek laat telkens weer zien dat kinderen die meer lezen, zich beter ontwikkelen op het gebied van taal. En taal staat aan de basis van alles wat je leert. Toch behoort Nederland wereldwijd tot de landen waar kinderen het minst van lezen houden.

Daarom is het belangrijk dat leesbevordering een vaste plek krijgt in de les. ‘Wie het belangrijk vindt dat kinderen lezen, moet het lezen dan ook belangrijk maken’, is het standpunt van de Engelse schrijver en jeugdliteratuurdeskundige Aidan Chambers. Chambers geeft in zijn boek ‘Leespraat’ (2013) tips hoe je het leesplezier van kinderen kunt vergroten.

4 tips om je leerlingen te motiveren meer te gaan lezen

1.   Het kiezen van een boek
Zorg voor een ruim en gevarieerd aanbod van boeken dat aansluit bij de leefwereld en de interesses van je leerlingen. Ook is het belangrijk om je leerlingen te helpen met het kiezen van een boek dat niet te moeilijk of te makkelijk is.

2.   Het presenteren van boeken
Presenteer de boeken op een aantrekkelijke manier en zorg dat ze binnen handbereik zijn voor je leerlingen. Zet boeken daarom niet allemaal in de kast met de rug naar voren, maar ook een aantal met het omslag naar voren. En wissel dit af. Dat nodigt uit!

3.   Het lezen van een boek
Geef je leerlingen op school tijd om te lezen. Plan bijvoorbeeld iedere dag een leesmoment in van vijftien minuten.

4.   Het bespreken van een boek
Gesprekken voeren over gelezen boeken is volgens Chambers de beste manier om van kinderen enthousiaste lezers te maken. Er is één regel tijdens deze boekgesprekken: alles is de moeite van het vertellen waard.

Ga voor meer tips, ook voor leerlingen die lezen moeilijk of minder leuk vinden, naar Onderwijsvanmorgen.nl. Ook vind je hier een poster om leerlingen te stimuleren meer boeken te lezen, met een challenge. En door het wedstrijdelement willen ze meer lezen!

Ook interessant voor jou