Gepubliceerd op 14 september 2023

In een wereld die steeds meer draait om wetenschap en techniek (W&T), is het nooit te vroeg om het vuurtje van nieuwsgierigheid aan te wakkeren bij jonge kinderen. Met hun natuurlijke drang naar ontdekking zullen ze smullen van de creatieve projecten en spannende experimenten die tijdens lessen W&T aan bod komen. Hier wil je dus alles van weten!

Na het lezen van deze blog weet je waarom lessen in W&T zo belangrijk zijn, welke vaardigheden kinderen ermee leren en welke materialen je kunt gebruiken.

Waarom lessen W&T voor jonge kinderen?

Sinds 2020 moet iedere basisschool in Nederland lessen in W&T geven, vanaf de kleutergroepen. Dit is ontstaan doordat onze samenleving een steeds grotere kennis op dit gebied vraagt. Door in het basisonderwijs te beginnen met lessen W&T wakker je de interesse van kinderen aan op dit gebied en draag je bij aan hun talentontwikkeling.

Welke vaardigheden oefenen kinderen met W&T?

Via de lessen W&T leren jonge kinderen bijvoorbeeld onderzoeken, ontwerpen, innoveren, samenwerken, kritisch denken en problemen oplossen. Vaardigheden die ze nu en in de toekomst nodig hebben!

Welke materialen zijn geschikt voor W&T?

Kinderen vanaf drie jaar

Voor peuters en kleuters bestaan er prachtige materialen waarmee op speelse wijze geëxperimenteerd wordt met W&T. Denk bijvoorbeeld aan LEGO Education STEAM Park. Bij elk bezoek aan het STEAM Park verkennen kinderen spelenderwijs de wereld van Science, Technology, Engineering, Art en Math (STEAM). Terwijl ze attracties, games en evenementen bedenken en opbouwen, komen kinderen automatisch veel te weten over tandwielen, oorzaak en gevolg en balans. Laat ze vrij experimenteren met de materialen, of geef een van de activiteitenkaarten waarmee aan gerichte opdrachten gewerkt wordt.

Kijk of je aan kunt sluiten bij je lesdoel of thema. Ben je bijvoorbeeld bezig met de telrij, of cijfers? Bied dan de activiteitenkaart aan waarbij er van hoog naar laag een grote auto-glijbaan gebouwd wordt. Voordat het autootje naar beneden rolt, zetten de kinderen Legoblokjes met de cijfers 1, 2, 3, 4 en 5 neer langs de uitrolroute. Bij welk cijfer komt het autootje tot stilstand?

Ook zonder lesdoel of thema zijn oh’s en ah’s gegarandeerd!

Voor kinderen vanaf 6 jaar

Leren over wetenschap en techniek is een feestje met Gigo 1240 Lichtenergie en zonne-energie! Kinderen doen bijvoorbeeld ontdekkingen over duurzame energie zoals wind, hydro- en zonne-energie. Het ingesloten zonnepaneel van Gigo kan niet alleen energie opwekken, maar deze ook opslaan voor later gebruik! Kinderen ervaren zelf hoe handig zonne-energie is door het bouwen een auto, een oplaadstation en een kabel-auto op zonne-energie.

Maak echte onderzoekers van de kinderen en stel vragen als: Rijdt de auto beter of harder als de zonnecel veel zonlicht heeft opgevangen? En werkt het ook als je een gloeilamp boven de zonnecel houdt? Misschien hebben de kinderen zelf ook vragen waarop ze een antwoord kunnen vinden!

Voor kinderen vanaf 9 jaar

Ook voor de al wat oudere kinderen valt er genoeg te ontdekken. De 449-delige set Lego Education Spike Essential bevat onder meer een app, een kleurensensor en een programmeerbare hub met bluetooth. Vier minifiguren, die elk hun eigen identiteit en persoonlijkheid hebben, vertellen verhalen met daarin een probleem dat opgelost moet worden, of over slimme uitvindingen die de kinderen gaan bouwen. Intussen werken ze aan hun lees- en rekenvaardigheid en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Hoe goed kunnen de kinderen samenwerken? Helpen ze elkaar als ze een probleem niet kunnen oplossen? Kunnen ze met woorden duidelijk maken wat ze bedoelen?