Leestijd 10 min.

Zoek je kant-en-klaar lesmateriaal voor de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft je graag 5 tips waar je kwalitatief goed lesmateriaal voor de iPad kan vinden.

Tip 1: Leapo

Met een uitgebreide lesbibliotheek vol met leuke kant-en-klare lessen én microlearnings voor de leerkracht is Leapo onmisbaar als je de iPad meer wilt inzetten tijdens je lessen. Via de microlearnings spijker je als leerkracht je kennis bij over bijvoorbeeld onderzoekend en ontwerpend leren of 3D printen.

In de lesbibliotheek vind je voor verschillende thema’s zoals robotica of kunstmatige intelligentie handige lessen. Bijvoorbeeld: Ontwerp een huis in Tinkercad. Kinderen leren in deze les hoe ze door gebruik te maken van Tinkercad hun eigen 3D ontwerp kunnen maken, hoe ze dit ontwerp klaar moeten maken om te printen en hoe ze deze uiteindelijk kunnen printen met de 3D printer. Je ontvangt hierbij handige documentatie zoals: lerarenhandleiding, handleiding docent account, leerlingenhandleiding en hulpkaarten Tinkercard.

Maak nu een gratis account aan op Leapo en ontdek het zelf

Tip 2: Rolf Connect spellen

Met de spellen van Rolf Connect leren kinderen spelenderwijs meer over onderwerpen zoals rekenen, kleuren en vormen. Het gebruik van Rolf Connect is simpel: de kinderen starten op de iPad de app bijbehorend bij het spel. Ze zetten de hub aan en leggen de blokjes uit de doos op tafel. Het spel in de app legt uit hoe het spel gespeeld moet worden. Vervolgens starten de kinderen met een van de spellen. Lotje helpt de kinderen door directe feedback.

rolf connect getalbegrip en rekenen

Benieuwd naar Rolf Connect?

Lees meer over Rolf Connect

Tip 3: Apple Teacher

Apple Teacher is het online leerplatform van Apple. Hier vind je allemaal korte leergangen voor de apps van Apple, zoals Pages, Keynote, Numbers, iMovie en Garageband. Ook kun je daar je kennis opdoen in de vorm van leermodules en testen wat je van deze apps weet. Zo kun je een echte Apple Teacher worden. Natuurlijk kun je er ook inspiratie vinden voor hoe jij je iPad kunt inzetten in de klas.

Lees meer over Apple Teacher

Tip 4: Boeken Iedereen is creatief van Apple

In Iedereen is creatief: docentenhandleiding vind je ideeën voor het integreren van creatieve vaardigheden in de verschillende onderwerpen en vakken. Het is een aanvulling op de Iedereen is creatief-projecthandleidingen met activiteiten die op eigen tempo kunnen worden uitgevoerd en waarbij kinderen zich leren uitdrukken via tekenen, muziek, video en foto’s.

De handleiding bevat meer dan 300 ideeën voor het toepassen van de projecten in vijf vakken: wiskunde, taal en literatuur, geschiedenis en sociale wetenschappen, wetenschap en programmeren. Deze ideeën zijn gericht op leerdoelstellingen die de kennisverwerving door leerlingen vergroten, namelijk: praktijkgericht werken, communiceren en creëren, teamwork, kritisch denken en onderwijs dat is afgestemd op de individuele leerling.

Lees meer over de Iedereen is creatief

Tip 5: Activiteitenboekjes Apple

Ieder kwartaal maken wij activiteitenboekjes boordevol opdrachten voor alle groepen. Dankzij de boekjes kun je met alle onderdelen van Digitale Geletterdheid aan de slag. Alle opdrachten voldoen aan de richtlijnen van SLO en dragen bij aan bijvoorbeeld rekenen, taal en coderen. Om de opdrachten te maken bekijk je de video’s in het boekje en voer je daarna de opdrachten uit. Bij de meeste opdrachten heb je een aantal gratis apps nodig. De apps vermelden we altijd bij iedere opdracht.

Download de activiteitenboekjes

Eveline Kaleveld

Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist

Als Apple Professional Learning Specialist heb ik veel aan mijn eigen leservaring. Mijn hart ligt bij het zinvol inzetten van digitale materialen in de klas en ik vind het geweldig om leerkrachten te begeleiden om meer uit de iPad te halen, passend bij de visie van de school.

Ook interessant voor jou