Gepubliceerd op 28 mei 2024
Leestijd 5 min.

Het schooljaar zit vol leerzame momenten, maar af en toe is het tijd om even lekker te ontspannen en te genieten van een vakantiegevoel in de groep. Hier zijn enkele creatieve en leuke manieren om vakantie te vieren met je groep. Of je nu de zomer, herfst, winter of lente viert, deze tips zorgen ervoor dat je leerlingen een onvergetelijke tijd hebben!

Verzin een leuke themadag

  • Hawaï Dag: Breng de tropen naar  binnen met een Hawaï-thema. Versier de ruimte met bloemenkransen, palmbomen en strandballen. Organiseer activiteiten zoals limbo dansen, een Hawaïaanse dansworkshop en maak kleurrijke drankjes. Laat de kinderen in extra zomerse kleren komen voor de volledige ervaring.
  • Safari Avontuur: Maak van de klas een safari park. Versier met dierenprinten en bladeren. Laat de kinderen verkleed komen als hun favoriete dier en organiseer een speurtocht met ‘wilde dieren’. Leer ze over verschillende diersoorten en hun leefomgeving.

 

Maak een dagtripje met de kinderen

  • Natuurwandeling: Ga op avontuur in de natuur! Bezoek een lokaal bos, park of natuurgebied. Leer de kinderen over de flora en fauna, organiseer een picknick en laat ze ontdekken wat de natuur te bieden heeft.
  • Dierentuinbezoek: Een uitstapje naar de dierentuin is altijd een succes. Laat de leerlingen hun favoriete dieren kiezen en leer ze interessante feitjes over deze dieren. Dit is niet alleen leuk, maar ook educatief.
  • Sportdag: Organiseer een sportdag met verschillende vakantieachtige spellen zoals ringwerpen, blik gooien en een estafette. Maak teams en zorg voor kleine prijsjes voor de winnaars. Dit bevordert teamwork en fysieke beweging.

Activiteiten voor in de klas

  • Vakantie scrapbook: Laat de leerlingen een vakantie-scrapbook maken. Ze kunnen foto’s, tekeningen en verhalen toevoegen van hun droomvakantie of een vakantie die ze hebben meegemaakt. Dit stimuleert de creativiteit en schrijfvaardigheid.
  • Reis om de wereld: Organiseer een week waarin elke dag een ander land centraal staat. Leer de kinderen over de cultuur, eten en tradities van dat land. Laat ze gerechten proeven, muziek luisteren en kunst maken die bij dat land hoort.
  • Filmmarathon: Sluit de week af met een filmmiddag waar je leuke vakantiefilms draait. Zorg voor popcorn, kussens en dekens voor een echte bioscoopervaring. Films zoals “Finding Nemo” of “The Lion King” brengen iedereen in vakantiestemming.
  • Vakantie dagboek: Laat de kinderen een dagboek bijhouden waarin ze hun ideale vakantiedagen beschrijven. Dit kan gecombineerd worden met tekeningen, foto’s en knutselwerkjes. Aan het eind van de week hebben ze een mooie herinnering aan deze vakantieperiode.