Gepubliceerd op 30 juni 2021
Leestijd 3 min.

Het einde van het schooljaar is aangebroken. Deze laatste weken van groep 8 lenen zich goed voor extra leuke dingen. Maak bijvoorbeeld een eigen reisgids, ontwerp je droomslaapkamer, speel het ‘terugblik op het schooljaar’ spel of bedenk een eigen onderneming.

Maak een eigen reisgids

Laat de kinderen een eigen reisgids maken van hun droomreis. Dit kan in PowerPoint maar ook in een video of in een projectschrift. Ze doorlopen meerdere stappen om hun reisgids te maken:

  1. Onderzoek welk land, regio of stad je wilt bezoeken
  2. Onderzoek de geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden
  3. Onderzoek de accommodaties (hotel, camping, etc.)
  4. Onderzoek het vervoer
  5. Maak een aantrekkelijk voorblad
  6. Maak een mooie lay-out
  7. Maak een inhoudsopgave
  8. Zorg voor mooie afbeeldingen
  9. Presenteer de reisgids aan de andere kinderen

Ontwerp je droomslaapkamer

Joanne Kruizenga, student aan de Hogeschool Viaa, bedacht de activiteit ‘Ontwerp je droomslaapkamer’. De kinderen ontwerpen stapsgewijs hun ‘middelbare school-kamer’ met behulp van IKEA en Floorplanner.

Download de activiteit >

Speel het ‘terugblik op het schooljaar’ spel

Blik samen met de kinderen terug op het schooljaar. In het spel beantwoord je vragen als: “Ik ben trots op.., Ik leerde dit schooljaar.., Volgend schooljaar ga ik…”

terugblik spel

Download het ‘terugblik op het schooljaar’ spel >

Bedenk een eigen onderneming

Nodig een ondernemer uit die vertelt over zijn of haar bedrijf zodat de kinderen geïnspireerd raken voor het bedenken en uitwerken van een eigen onderneming. Hierna gaan de kinderen aan de slag met het bedenken en uitwerken van een eigen onderneming en product. Ze geven antwoord op vragen als: “Wie is de doelgroep?, Welke behoeft heeft de doelgroep?, Wat is de toegevoegde waarde van het product?, Waar en hoe ga je het product verkopen?, Welke materialen heb je nodig voor het maken van het product?”.

Marketing
Als de kinderen weten welk product ze willen verkopen, gaan ze aan de slag met de marketing. Ze bedenken een naam voor de onderneming en naam van het product. Vervolgens moet het product gepromoot worden door bijv. het maken van een poster of video.

Presenteren
Na het maken van promotiematerialen is het tijd om de onderneming te presenteren aan de rest van de klas.

Je kunt een spelelement toevoegen door de kinderen punten te laten geven aan de ondernemingen zodat er een winnaar uitgeroepen wordt.

Zoek je nog een leuk afscheidscadeau voor groep 8?

Afscheid nemen in groep 8 is een bijzonder moment. Als aandenken aan de basisschool en als voorbereiding op de brugklas is er nu ‘Van agendastress tot Zomervakantie – Het Grote Brugklasboek!’ Het boek bespreekt alles wat aankomende bruggers moeten weten op een positieve en humoristische manier.

Van Agendastress tot zomervakantie is een fijn boek voor het hele schooljaar, mede door de leuke cartoons, zelftestjes, interviews en verhalen van ex-brugklassers.

Bestel Het Grote Brugklasboek