Gepubliceerd op 29 juni 2021
Leestijd 4 min.

Over enkele dagen hebben de eerste kinderen zomervakantie. Alle lesmethodes zijn afgerond en het is nu aftellen tot de vakantie begint. Maar welke activiteiten kun je nu nog doen? We hebben 5 activiteiten voor je op een rij gezet om invulling te geven aan deze laatste schooldag(en).

Zoek je activiteiten specifiek voor groep 8? Lees dan de blog Activiteiten groep 8 einde schooljaar >

Samen schoonmaken

Aan het eind van het jaar moet alles goed gesopt worden. Het is leuk om dit samen met de kinderen te doen. Plaats overal emmers en bakken met water en doe overal een beetje schoonmaakmiddel in. Laat de kinderen het speelgoed een badje geven. Kinderen vinden het gegarandeerd leuk om met water en sop te spelen!

Lees meer over het schoonmaken van speelgoed >

Voor het schoonmaken van tafels kun je met een doekje in de weer gaan. Maak het schoonmaken van tafels leuker met scheerschuim! Laat de kinderen letters schrijven of figuren maken in het scheerschuim. Je veegt het schuim met het vuil zo weg met water.

Bingo

Bingo is een leuk spel om met de klas op de laatste schooldag te spelen. Naast de standaard bingo zijn er nog leuke varianten te spelen:

Bingo dierengeluiden

Bingo met dierengeluiden

Bij de bingo met dierengeluiden ontvang je een cd-rom met dierengeluiden en bingokaarten met afbeeldingen van dieren. Dit luisterspel met dieren is een aanrader om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van het gericht kunnen luisteren.

Luister naar de geluiden en herken het dier.

Bestel bingo met dierengeluiden

Aktie Bingo

Actie BingoNiet alleen kan je Aktie Bingo op de oude vertrouwde variant spelen maar je kan ook voor de leukste variant kiezen! Dan neemt de spelleider telkens een kaart met een afbeelding en de spelers moeten raden wat er op de kaart staat door slimme vragen te stellen. De afbeeldingen zijn onderverdeeld in categorieën: vervoer, wonen, kleding, natuur, dieren en meubelen. Eerst moet je dus naar de categorie vragen: “Is het een dier” en dan naar de specifieke kenmerken als “Kan het vliegen? Heeft het een bek? Is het een vogel?”. Geschikt voor een groep van zes tot twaalf kinderen vanaf 4 jaar.

Stel goede vragen en maak kans op bingo!

Bestel Aktie Bingo

Zingo!

ZingoBij Zingo! is het de bedoeling dat de spelers hun speelkaart zo snel mogelijk vol fiches hebben liggen. Je mag een fiche op je kaart leggen als het woord en de afbeelding overeenkomt. Het speciale Zingo!-toestel zorgt voor een gezonde dosis spanning. De eerste speler met een volle kaart wint het spel door uit volle borst ‘Zingo!’ te roepen.

Bingo met een gezonde dosis spanning

Bestel Zingo!

Traditionele bingo

Uiteraard kun je ook een traditionele bingo doen. Gebruik hiervoor een bingomolen en een bingoplank met schuifjes.

Oud Hollandse spelletjes

Oud Hollandse spelletjes, wie kent ze niet? Sjoelen, knikkeren, spijkerpoepen.. Dit is nog steeds heel leuk om te doen. Organiseer bijvoorbeeld de volgende Oud Hollandse spelletjes:

blikgooien
hinkelen
zaklopen
sjoelbak

Oefen het afscheidslied

Ga zingend het jaar uit met liedjes van Kinderen voor Kinderen: zes weken zonder jou of de laatste schooldag.

Of laat de kinderen een eigen afscheidslied schrijven!

En toen was de laatste schooldag voorbij..

Tijd om de kinderen uit te zwaaien, het lokaal op te ruimen en te gaan genieten van een welverdiende vakantie!