Gepubliceerd op 19 mei 2023
Leestijd 10 min.

Er is veel verkrijgbaar op het gebied van schoolschriften. Misschien zie je soms door de bomen het bos niet meer! Daarom delen we in deze blog informatie over taal-, reken- en projectschriften. Je leest onder andere wat de meest gebruikte liniaturen zijn per groep, en waarom. Ook geven we een inkijkje in een aantal van onze mooiste covers. Zo wordt het uitzoeken van de juiste schriften een makkie én een feestje!

Leren schrijven en rekenen zijn belangrijke stappen in de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn ongelooflijk trots op hun eerste, zelfgeschreven woordjes en sommen. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan lezen wat er staat is het belangrijk dat de letters in het juiste formaat tussen de lijntjes staan. Bij rekenen horen de cijfers natuurlijk netjes in een hokje en de sommen recht onder elkaar. Kies daarom voor schriften met de juiste liniatuur, passend bij de methode van de school.

Waarom moeten schriftjes leuk zijn?

Leuke schriftjes verhogen het plezier in schrijven en rekenen. Bedenk je maar eens: kinderen vinden het geweldig om een schriftje uit te zoeken. Ieder nieuw schriftje is als een frisse start, iets waar je extra je best voor doet. Die eerste witte bladzijde voelt bijna magisch!

Het is dus belangrijk dat er leuke, hippe schriften zijn voor jongens en meisjes van elke leeftijdsgroep. Denk aan fotocovers van grappige dieren of strakke sportauto’s, kleurrijke illustraties van smileys en kunst, of spannende onderwerpen als de ruimte, robots en het noorderlicht.

Soorten schriften en liniaturen

Grofweg zijn er drie hoofdsoorten in schriften: taalschriften, rekenschriften en projectschriften. Deze schriften zijn geschikt voor alle groepen van het primair onderwijs. De liniatuur geeft aan hoeveel millimeter ruimte er tussen de boven-, midden- en onderlijnen zit. Hoe ‘groter’ de liniatuur, hoe meer schrijfruimte. Natuurlijk kijk je als onderwijsprofessional naar het schrijfniveau en de motoriek van je leerlingen. Die observaties zijn altijd leidend bij de keuze van de juiste schriften. De adviezen in deze blog kunnen dus afwijken van jouw praktijk!

Hieronder volgt informatie over taal-, reken- en projectschriften. Deze schriften zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van midi tot A4. En natuurlijk zijn al deze schriftjes gemaakt van chloorvrij FSC-gecertificeerd papier. Want de toekomst van kinderen staat bij ons voorop!

Ontdek de verschillende schriften met leuke designs in de digitale folder

Blader door de folder

Taalschriften

Groep 3 en 4
In de kleutergroepen wordt al aandacht besteed aan leren schrijven en in groep 3 worden de eerste echte letters op papier gezet. Er worden kleine woordjes en korte zinnetjes geschreven. Het is belangrijk dat de kinderen veel schrijfruimte hebben omdat de fijne motoriek in het schrijven nog moet groeien. Liniatuur 9-6-9 en later 7,5-5-7,5 passen daarom het best bij groep 3 en 4.

Liniatuur groep 3-4

Groep 4 en 5
In groep 4 leren kinderen de hoofdletters schrijven. In groep 4 en 5 schrijven kinderen al wat vaker informatieve tekstjes. Ze kennen hun schrijfdoel beter en weten ook waarom en voor wie ze een tekst schrijven. De schrijfmotoriek is al wat verder gevorderd. Kinderen uit deze groepen kunnen meestal goed uit de voeten met liniatuur 6-4-6 of 6-3-6. Tot groep 5 schrijft het kind op papier met hulplijntjes, zodat de letters met lussen en stokken goed geoefend worden. Na groep 5 worden de hulplijntjes meestal langzamerhand afgebouwd.

Liniatuur groep 4-5

Groep 6, 7 en 8
Binnen de groepen 6 tot en met 8 blijven kinderen oefenen met schrijven. Onderling kan er veel verschil zijn in schrijfontwikkeling. Sommige kinderen hebben baat bij een geleidelijke opstap naar liniatuur 4,5-3-4,5 en 24-2,5. Anderen zullen misschien al grotere sprongen maken. De kinderen in de hogere groepen zullen overgaan op liniatuur van 24 of 35 lijnen. Zij hebben de hulplijntjes niet meer nodig en werken meer aan het schrijftempo en de ontwikkeling van hun eigen handschrift.

lineatuur 35 lijnen

Rekenschriften

De meeste rekenmethodes werken met leerwerkschriften, waarbij de verwerking in dat schrift plaatsvindt. Toch zijn er genoeg situaties denkbaar waarin een rekenschriftje handig is. Het extra oefenen van de schrijfwijze van cijfers en getallen bijvoorbeeld, of extra sommetjes laten maken van een bepaalde soort.

De meest gebruikte liniaturen in het basisonderwijs zijn 5×9 mm (groter, dus geschikt voor de onderbouwgroepen) en 4×7,5 mm.

Lineatuur 5x9mm

Projectschriften

Projectschriften passen perfect bij het onderwijs van nu. Ze zijn een prachtig hulpmiddel bij het projectonderwijs, waarbij creativiteit, onderzoeken, ontdekken en het eigen initiatief geprikkeld worden. De ene bladzijde bevat liniatuur en de andere is blanco. Zo worden tekst, plaatjes en tekeningen samengevoegd tot een visueel aansprekend geheel. Ook bij projectschriften zijn er verschillende liniaturen verkrijgbaar, zodat kinderen van alle leeftijden er prettig mee kunnen werken.

Lineatuur blanco

Ontdek de verschillende schriften met leuke designs in de digitale folder

Blader door de folder