Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 03 februari 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Groepsvorming - Activiteiten bij herstart van scholen

Na een lange periode van online onderwijs starten we maandag 8 februari met het onderwijs waar ons hart sneller van gaat kloppen: gewoon weer echt voor de klas. Voor de een spannend, voor de ander lang verwacht. Wat als een paal boven water staat, is dat je na zo’n lange periode van niet fysiek bij elkaar zijn vol in moet zetten op groepsvorming.

Groepsvorming

Welkom terug kleurplaat

Als de kinderen maandag weer op school komen, is het leuk als ze ook echt welkom geheten worden. Dat kan heel simpel door een leuke kleurplaat met een positieve tekst op hun tafel te leggen.

Zoek iemand die

Ik vind het heel belangrijk om samen stil te staan bij deze bizarre tijd. Natuurlijk ga ik daar uitgebreid en serieus met mijn kinderen over praten. Hiernaast ga ik ook laagdrempelige activiteiten inzetten om het samen te hebben over de Corona-tijd. Een van de dingen die ik (met behulp van mijn collega’s!) gemaakt is een Zoek Iemand Die. Hiermee gaan de kinderen onderling in gesprek aan de hand van de vragen op het werkblad. Als leerkracht heb ik dan de tijd en ruimte om te observeren hoe mijn leerlingen reageren. Dit kan ik weer gebruiken in een nagesprek of individuele gesprekken.

Begroetingen op anderhalve meter

In deze anderhalve-meter-tijd kunnen we onze leerlingen niet allemaal meer een hand geven. Een boks of een high five mag ook al niet. Hoe ga jij je leerlingen begroeten? Op deze posters staat een aantal manieren. Hang een poster in of bij je lokaal en laat je leerlingen een begroeting kiezen.

Posters voor groepsvorming

Maak een grote poster met alle losse posters. De posters zijn zo gemaakt dat alle randen van de poster opnieuw aan elkaar gemaakt kunnen worden.

Lees meer over de groepsvorming posters op Onderwijswereld-PO.

Weer naar school dobbel

Het spel bestaat uit een uitleg pagina, en 5 verschillende spelborden. We geven je 3 verschillende werkvormen. Kies de vorm die bij jouw klas het beste past. Of wissel ze af.

Lees meer over de weer naar school dobbel op Onderwijswereld-PO.

Welkom terug kleurplaat

Zoek iemand die

Begroetingen op anderhalve meter

Groepsvorming posters

Weer naar school dobbel

Esther van der Knaap

Eigenaar Onderwijswereld-PO

Esther heeft lesgegeven aan bijna alle groepen van het basisonderwijs, en heeft gewerkt als locatiedirecteur. Eigenlijk vindt ze het onderwijs over de gehele breedte gewoon super, de functie of groep is daarbij minder belangrijk. Via www.onderwijswereld-po.nl voorziet zij collega’s van een berg aan inspiratie, materialen en professionaliseringen. Het volledige team van Onderwijswereld-PO bestaat uit 26 enthousiaste vrijwilligers, die er samen voor zorgen dat er vrijwel iedere dag van de maand een inspirerende blog of een praktische download op de website staat. Qua ontwikkelingsgebieden heeft Esther een brede interesse, maar Executieve Functies, Groepsvorming en Close Reading zijn toch wel favoriet!