Gepubliceerd op 11 augustus 2021
Leestijd 5 min.

De eerste schooldag is best spannend voor kleuters: een nieuwe omgeving en andere/nieuwe kinderen. Met deze 4 kennismakingsspelletjes leren de kinderen elkaar beter leren kennen.

Waarom kennismakingsspelletjes?

Een basisschool is helemaal nieuw voor kleuters. Misschien hebben ze voor de zomervakantie al een paar dagen kunnen wennen. Maar na 6 weken zomervakantie is het naar school gaan toch wel weer spannend. Door kennismakingsspelletjes te spelen, leren de kinderen elkaar beter kennen. Daarnaast zorgt het voor een positieve sfeer in de klas.

Zoek jij nog inspiratie voor een leuk kennismakingsspel voor kleuters? Lees dan snel verder!

1. Jij & Ik

jij en ik

Tijdens het spel Jij & Ik leren kinderen wie ze zelf zijn en wie de ander is. Doordat ze elkaar beter leren kennen, begrijpen ze elkaar ook beter.

Dit spel heeft verschillende spelborden op verschillende niveaus. De kaartjes, welke bij het spelbord horen, bepalen de vragen die gesteld worden over de illustratie op het betreffende spelbord. Zo vertelt een kind bijvoorbeeld waar hij/zij verdrietig van wordt of welke mensen bij haar/ hem thuis wonen of welk spelletje een vriendin het liefst speelt, etc. Er komen allerlei vragen aan bod, zodat de kinderen uiteindelijk zowel zichzelf als andere kinderen beter leren kennen.

Spel Jij & Ik

Spel Jij & ik

Bestel Jij & Ik in de webshop

Bestel Jij & Ik

2. Kennismakingskring: van wie is de rugzak?

Laat alle kleuters hun rugzak in het midden van de kring leggen. De leerkracht doet dit ook. De leerkracht pakt een rugzak uit de stapel en vraagt van wie deze is. Het kind waarvan de rugzak is en geeft de rugzak aan dat kind. Het kind vertelt zijn/haar naam en hoe oud hij/zij is. Je kunt er ook voor kiezen om nog een vraag te stellen, bijvoorbeeld: Wat is je lievelingseten? Wat is je lievelingsspeelgoed? Hierdoor duurt het spel wel wat langer, maar leren de kinderen elkaar nog wat beter kennen.

Hierna pakt het kind de volgende rugzak en geeft deze aan het kind van wie de rugzak is. Zo ga je door tot de stapel rugzakken leeg is.

Tip: let op of er identieke rugzakken zijn. Dan moet je hier als leerkracht even bij ondersteunen zodat de rugzak bij het juiste kind terecht komt.

3. Maak een tekening van jezelf

Stel jezelf voor aan de hand van een gemaakte tekening van jezelf, je familie en jouw hobby’s. Daarna laat je de kinderen een tekening maken met daarop een tekening van zichzelf, familie en hobby’s. Loop tijdens het maken van de tekeningen rond en bevraag de leerlingen wat ze tekenen. Als de tekeningen af zijn, verzamel je ze. Vraag iedere leerling om te vertellen wat er op zijn/haar tekening staat. Vervolgens hang je de tekeningen op. Dit zorgt gelijk voor een stukje herkenbaarheid in het lokaal.

4. Ik hou van…

Begin als leerkracht met een uitspraak. Bijvoorbeeld: Ik hou van… dropjes. Als de kinderen hier ook heel erg van houden, gaan ze staan met de armen de lucht in. Houden ze een beetje van dropjes, dan gaan ze alleen staan. Wissel het af door de kinderen te vragen waar ze van houden.

Dagritmekaarten

Naast het kennismaken met andere kinderen in de klas, moeten kinderen ook wennen aan het nieuwe ritme op school. Laat kinderen daarom kennismaken met dagritmekaarten.

Dagritmekaarten

Met dagritmekaarten laat je op een duidelijke en leuke manier zien dat ze bijvoorbeeld gaan buiten spelen, dansen, fruit eten en slapen. Hierdoor vinden kinderen de dag minder spannend en creëer je regelmaat in de dag.

Creëer regelmaat in de dag met dagritmekaarten

Bestel de dagritmekaarten