Gepubliceerd op 28 mei 2020
Leestijd 3 min.

Doordat kinderen elkaar door de zomervakantie ruim 6 weken niet gezien hebben, moet de groep zich bij start van het nieuwe schooljaar opnieuw vormen. Daniëlle heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet om groepsvorming te bevorderen door middel van spel.

Groepsvorming

Tijdens de eerste weken na de zomervakantie moeten kinderen elkaar opnieuw leren kennen en moeten de rollen opnieuw worden verdeeld. Je kent hierbij vast de termen: forming, storming, norming en performing. Lees hier meer over de fasen van groepsvorming. Graag geef ik je tips voor spelletjes om groepsvorming te bevorderen. Bij mooi weer speel je deze uiteraard buiten.

Groepsvorming spelletjes

 1. Met de hele groep door een hoepel
  Laat alle kinderen elkaar een hand geven. Tussen twee kinderen in, hang je een hoepel. Lukt het om deze hoepel zonder handen los te laten helemaal rond te laten gaan? Natuurlijk kan je dit ook eerst in een kleine kring proberen en de groep steeds groter maken.
 2. Luisterend tellen
  Je maakt de kinderen duidelijk dat je voor dit spel ontzettend stil moet zijn en dat ze goed naar elkaar moeten luisteren. Jij zegt hardop: 1, waarna een willekeurige leerling reageert met 2, een andere leerling daarop weer 3 zegt en ga zo maar door. Echter, zodra twee of meerdere leerlingen tegelijkertijd een getal noemen stopt het spel en begint de leerkracht weer bij 1.  De leerlingen moeten dit spelen zonder enig gemaakte afspraken! Natuurlijk zal het een aantal keren gespeeld moeten worden, voordat de bedoeling helemaal duidelijk is.
 3. Ballenregen
  Dit spel wordt gespeeld met twee teams, die elk een eigen strook van het speelveld hebben. Tussen de twee stroken is een derde strook en daar ligt in het midden een bal. Beide partijen gaan in hun eigen speelveld staan en mogen er niet uit. Er worden heel veel kleine ballen verdeeld onder beide teams. Nat het startsignaal gaan beide partijen gooien op de grote bal, waarbij de spelers niet hun vak mogen verlaten. Het team dat de bal in het vak van de tegenpartij kan laten rollen, heeft gewonnen.
 4. Bingo
  Maak een bingokaart met 16 vakjes. In elk vakje staat iets wat in de tijd de zomervakantie gebeurd zou kunnen zijn. Bovenaan de kaart staat: Zoek iemand die……..
  Opties die je in zou kunnen vullen zijn:
 • In zomervakantie jarig is geweest
 • Veel geknutseld heeft
 • Elke dag de hond heeft uitgelaten
 • Heeft gekampeerd
 • Een blokhut heeft gebouwd
  De leerlingen lopen vrij door elkaar en zoeken iemand die past bij de omschrijving. De naam van dit kind wordt opgeschreven en daarna wordt de volgende gezocht. Heb je Bingo? Dan win je een prijs. En bij een valse Bingo, wordt er natuurlijk een liedje gezongen.

Aan de slag met groepsvorming

De eerste weken zijn ontzettend belangrijk voor het creëren van een fijne sfeer. Neem dus ruim de tijd om aan deze groepsvorming te werken. Lees ook de blog Groepsvorming activiteiten voor nog meer inspiratie.

Ik wens jou en jouw leerlingen een fantastisch nieuwe start toe!

Lees voor meer inspiratie de blog Groepsvorming activiteiten

Bekijk de groepsvorming activiteiten

Ook interessant voor jou