Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 28 mei 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Tips om groepsvorming te bevorderen met spel

Hoewel de kinderdagverblijven alweer open zijn, kijken veel kinderen reikhalzend naar 8 juni uit. Dan gaan ook de scholen en BSO's weer volledig open. Omdat kinderen elkaar zo lang niet gezien hebben zal de groep zich ook opnieuw moeten vormen. Daniëlle heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet om groepsvorming te bevorderen door middel van spel.

Groepsvorming

Op veel scholen en kinderdagverblijven zal vast een (klein) feest gevierd worden. Juist omdat de kinderen elkaar zo lang niet gezien hebben zal de groep zich ook opnieuw moeten vormen. Kinderen zijn in deze periode natuurlijk niet gestopt met ontwikkelen. Ze moeten elkaar opnieuw leren kennen en de rollen worden opnieuw verdeeld. Jullie kennen hierbij vast de termen; forming; storming; norming en performing. In dit blog ga ik daarom op deze termen niet verder in. Wel wil ik jullie tips geven om deze groepsvorming te bevorderen door middel van spel. Bij mooi weer speel je deze uiteraard buiten. Als je deze spelletjes gaat inzetten, maak je van de heropening een nog groter feest!

Tips

 1. Met de hele groep door een hoepel
  Laat alle kinderen elkaar een hand geven. Tussen twee kinderen in, hang je een hoepel. Lukt het om deze hoepel zonder handen los te laten helemaal rond te laten gaan? Natuurlijk kan je dit ook eerst in een kleine kring proberen en de groep steeds groter maken.
 2. Luisterend tellen
  Je maakt de kinderen duidelijk dat je voor dit spel ontzettend stil moet zijn en dat ze goed naar elkaar moeten luisteren. Jij zegt hardop: 1, waarna een willekeurige leerling reageert met 2, een andere leerling daarop weer 3 zegt en ga zo maar door. Echter, zodra twee of meerdere leerlingen tegelijkertijd een getal noemen stopt het spel en begint de leerkracht weer bij 1.  De leerlingen moeten dit spelen zonder enig gemaakte afspraken!! Natuurlijk zal het een aantal keren gespeeld moeten worden, voordat de bedoeling helemaal duidelijk is.
 3. Ballenregen
  Dit spel wordt gespeeld met twee teams, die elk een eigen strook van het speelveld hebben. Tussen de twee stroken is een derde strook en daar ligt in het midden een bal. Beide partijen gaan in hun eigen speelveld staan en mogen er niet uit. Er worden heel veel kleine ballen verdeeld onder beide teams. Nat het startsignaal gaan beide partijen gooien op de grote bal, waarbij de spelers niet hun vak mogen verlaten. Het team dat de bal in het vak van de tegenpartij kan laten rollen, heeft gewonnen.
 4. Bingo
  Maak een bingokaart met 16 vakjes. In elk vakje staat iets wat in de tijd thuis gebeurd zou kunnen zijn. Bovenaan de kaart staat: Zoek iemand die……..
  Opties die je in zou kunnen vullen zijn:
 • In de weken thuis jarig is geweest
 • Het fijn vond om thuis te werken
 • Veel geknutseld heeft
 • Elke dag de hond heeft uitgelaten
  De leerlingen lopen vrij door elkaar en zoeken iemand die past bij de omschrijving. De naam van dit kind wordt opgeschreven en daarna wordt de volgende gezocht. Heb je Bingo dan win je een prijs. En bij een valse Bingo, wordt er natuurlijk een liedje gezongen.

Aan de slag

Veel van deze tips heb ik op Pinterest gevonden. Als je even zoekt vind je naast deze nog veel meer leuke tips, maar met deze vier heb je alvast een begin. Ook heb ik nog meer tips verzameld op ons Pinterest bord dat gaat over buitenspelen en groepsvorming. Neem daar vooral een kijkje! Ik wens jou en jouw leerlingen in ieder geval een fantastisch nieuwe start toe!

Bekijk ons Pinterest bord over buitenspelen en groesvorming voor meer ideeën!