Gepubliceerd op 5 maart 2024
Leestijd 5 min.

In de dynamische wereld van het onderwijs staan leerkrachten constant voor de uitdaging om lesmateriaal te vinden dat zowel leerzaam als leuk is. Het verlies van interesse en vertrouwen in rekenen bij leerlingen aan het einde van de basisschool is een bekend probleem. Veel leerlingen vinden rekenen saai, repetitief en langdradig, wat hun leerervaring negatief beïnvloedt. Dit probleem vraagt om een oplossing die het leren van rekenen leuker maakt en leerlingen weer het plezier van dit belangrijke vak laat inzien.

Hoe maak je rekenen leuker?

Hier zijn vijf tips om rekenen boeiender en leuker te maken:

  1. Gebruik praktijkvoorbeelden: Kinderen leren rekenen beter te waarderen wanneer ze zien hoe het in het dagelijks leven wordt toegepast. Laat ze bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel geld ze nodig hebben om hun favoriete snoep te kopen, of hoe laat het zal zijn na een bepaald aantal uren. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van hun rekenvaardigheden, maar maakt het leren ook relevanter en leuker.
  2. Integreer spelletjes en technologie: Er zijn tal van educatieve games en apps ontworpen om rekenvaardigheden op een leuke manier te verbeteren. Deze tools maken gebruik van interactieve elementen en directe feedback, wat het leerproces aantrekkelijker maakt. Spellen zoals “Koehandel” of “Prime Climb” kunnen bijzonder effectief zijn.
  3. Gebruik visuele hulpmiddelen: Materialen zoals blokken, breukenborden en meetlinten kunnen abstracte concepten concreter en begrijpelijker maken. Door fysiek met deze materialen te werken, kunnen kinderen rekenproblemen op een meer hands-on en visuele manier benaderen.
  4. Werk samen in groepen: Samenwerking bevordert discussie en ideeënuitwisseling, waardoor kinderen verschillende manieren kunnen leren om problemen op te lossen. Groepsactiviteiten en spelletjes moedigen kinderen aan om samen te werken en van elkaar te leren, wat de les niet alleen leerzamer maar ook leuker maakt.
  5. Stel doelen en vier successen: Door kleine, haalbare doelen te stellen en successen te vieren, kunnen kinderen een gevoel van prestatie ervaren en gemotiveerd blijven. Of het nu gaat om het voltooien van een moeilijke opdracht of het verbeteren van een toetsresultaat, het vieren van deze prestaties kan kinderen aanmoedigen om door te gaan en zich in te zetten voor hun leerproces.

Door rekenen op deze manieren leuker te maken, kunnen kinderen een positievere houding ontwikkelen ten opzichte van het vak, wat hun leerervaring en prestaties kan verbeteren.

Maak kennis met IZAK9

De IZAK9 kubus kan een oplossing bieden voor dit probleem. IZAK9 is een educatief hulpmiddel ontworpen om leerlingen tussen de 8 en 14 jaar oud op een interactieve manier rekenen te laten verkennen. Het bestaat uit 27 kleurrijke kubussen, ondersteund door een online platform vol taken en vragen die zijn gericht op het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden, redenering en vlotheid. Door het gebruik van IZAK9 werken leerlingen in kleine groepen samen om uitdagende taken op te lossen. Dit alles onder begeleiding van de online karakters Abacus en Helix.

Het belang van STEAM

IZAK9 biedt een gedeelde leeromgeving die naadloos aansluit bij bestaande rekenmethodes. Daarnaast biedt het een grote variatie om aan de uiteenlopende leerstijlen van kinderen tegemoet te komen. Het spelgebaseerde leerplatform houdt rekening met de voorkeur van kinderen voor spelend leren, waardoor rekenen niet langer als een last wordt ervaren. Bovendien benadrukt IZAK9 het belang van STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) onderwijs. Hierbij ligt er een sterke focus op de ‘M’ van wiskunde/rekenen. Deze is vaak ondervertegenwoordigd is in het aanbieden van nieuwe en opwindende leerstrategieën.

Vijf belangrijke voordelen voor het onderwijs

Naast dat het een leuke gadget is om mee te spelen, biedt IZAK9 ook voordelen voor het onderwijs.

  • Bevordert samenwerking: Het moedigt kinderen aan om samen te werken, waardoor ze essentiële sociale vaardigheden ontwikkelen.
  • Stimuleert probleemoplossend denken: Door de interactieve puzzels worden kinderen uitgedaagd om kritisch en probleemoplossend te denken.
  • Verhoogt betrokkenheid: De hands-on, speelse benadering trekt de aandacht van leerlingen en houdt hen geëngageerd.
  • Aanpasbaar aan verschillende niveaus: Het materiaal is geschikt voor een breed scala aan leeftijden en vaardigheidsniveaus, waardoor het flexibel inzetbaar is in de klas.
  • Ondersteunt diverse leerstijlen: Door de combinatie van fysieke interactie met visuele en logische puzzels, spreekt het kinderen aan met verschillende leerstijlen.

Goede ondersteuning voor leraren

De ondersteuning voor leraren is uitgebreid, met toegang tot een online portfolio van ondersteunend materiaal, inclusief geanimeerde taken, gelaagde vragen, een lesplanner en ondersteuningsvideo’s. Een starttraining zorgt ervoor dat leraren snel en effectief met IZAK9 aan de slag kunnen gaan. Dit draagt bij aan een vliegende start van het gebruik van IZAK9.