Gepubliceerd op 30 mei 2024
Leestijd 5 min.

Met de zomerse zon die fel schijnt, is het belangrijk om een veilige en comfortabele omgeving te bieden voor kinderen, vooral tijdens pauzes en buitenspeelactiviteiten. Hier zijn enkele praktische tips om een zonvrije plek op het schoolplein te creëren en ervoor te zorgen dat de kinderen beschermd zijn tegen de schadelijke stralen van de zon.

1. Schaduwplekken creëren

Een van de meest effectieve manieren om zonbescherming te bieden is door schaduwplekken te creëren. Dit kan op verschillende manieren:

  • Parasols en schaduwdoeken: Plaats grote parasols of schaduwdoeken over zit- en speelruimtes. Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen en bieden directe bescherming tegen de zon. Schaduwdoeken kunnen ook een kleurrijke en vrolijke toevoeging zijn aan het plein.
  • Bomen planten: Overweeg het planten van bomen rond het schoolplein. Bomen bieden natuurlijke schaduw en dragen bij aan een groenere en aangenamere omgeving. Kies snelgroeiende soorten die voldoende schaduw bieden.
  • Speeltoestellen: Let bij het kiezen van speeltoestellen op of deze waardevol kunnen zijn voor het creëren van schaduw. Als het toestel bijvoorbeeld meerdere verdiepingen heeft kunnen kinderen in de schaduw van het toestel zitten. Kijk hier voor hulp bij het vinden van speeltoestellen.

2. Petten met eigen naam

Naast het creëren van schaduwplekken, is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de zon. Een leuke en persoonlijke manier om dit te doen is door het maken van petten met hun eigen naam erop.

Tijd voor een leuke knutselles waarin kinderen hun eigen petten kunnen maken en personaliseren. Voorzie witte petten, textielstiften, verf en andere versiermaterialen. Laat de kinderen hun naam en favoriete ontwerpen op de petten aanbrengen.

Gebruik deze activiteit als een kans om kinderen te leren over het belang van zonbescherming. Leg uit waarom het dragen van een pet, het aanbrengen van zonnebrandcrème en het zoeken van schaduw belangrijk zijn.

3. Regelmatige waterpauzes

Houd kinderen gehydrateerd door regelmatig waterpauzes in te lassen. Plaats flesjes water op het plein en moedig kinderen aan om vaak water te drinken door er bijvoorbeeld een spelletje van te maken, vooral op warme dagen. Ook met water buiten spelen helpt verkoelend!

5. Communicatie met ouders

Informeer ouders over de zonbeschermingsmaatregelen die op school worden genomen en vraag hen om hun kinderen aan te moedigen een pet en zonnebrandcrème mee te nemen. Door thuis en op school dezelfde boodschap te geven, wordt de kans groter dat kinderen deze gewoontes overnemen. Het is ook handig als ouders kinderen thuis al insmeren zodat ze de eerste bescherming al hebben.

Door deze maatregelen te nemen, kunnen we een veilige en zonvrije omgeving creëren waar kinderen zorgeloos kunnen spelen en leren. Een goed beschermde speelplaats zorgt niet alleen voor het fysieke welzijn van de kinderen, maar ook voor een aangename en productieve buitenspeeltijd.