Gepubliceerd op 29 september 2020
Leestijd 3 min.

Vaak staan kinderen met hun ouders aan de kassa en zien ze toe hoe al de producten gescand worden of mogen ze misschien helpen bij het zelf scannen. Zo is dit spelidee ontstaan. De kaartjes met groenten en fruit zijn voorzien van een barcode. De iPad herkent de barcodes en kan ermee rekenen. Op die manier oefent het barcodespel het herkennen en handelen met hoeveelheidsbegrippen in concrete situaties, en dat is een belangrijk ontwikkelingsdoel.

Het is ideaal als er een winkeltje in de klas of groep wordt ingericht met de ingrediënten die in het barcodespel gebruikt worden om te rekenen. En met de hulp van de iPad wordt het bijna echt, want de iPad kan een echte kassabon maken, zelfs met geluid! 

De boodschappenkaarten die bij het spel horen, geven aan hoeveel het kind mag besteden in de winkel, 5 of 10 symbolische euro’s. Zo leren kinderen de hoeveelheid 5 of 10 te verdelen over de ingrediënten.  

Met deze rekenactiviteit leren kinderen de splitsingen van 5. Want ze kunnen voor hun 5 eenheden, 5 producten kopen of 3 van 1 en 1 van 2 enz. Vervolgens oefenen ze met de splitsingen tot 10. De rekening aan de kassa moet straks wel kloppen.

  • Kopen ze te veel? Dan verschijnt aan de kassa een lege portemonnee.
  • Kopen ze te weinig? Dan verschijnt een portemonnee met geld erin.
  • Klopt de rekening niet? Dan hebben de kinderen een verkeerde aankoop gedaan en moeten ze terug naar het winkeltje om een ander ingrediënt te kiezen zodat de rekening straks wel klopt.
  • Klopt de rekening? Dan maakt de iPad een kassabon met de ingrediënten die gekocht zijn en hun prijs. 

Op deze manier doen kinderen ontzettend veel ervaringen op met hoeveelheden tot 5 en tot 10. En omdat de activiteit zelf zoveel variatie biedt, hebben ze niet het idee dat ze veel aan het oefenen zijn. 

Klik op de button om het barcodespel te bestellen in onze webshop!

Ga naar de webshop!