Gepubliceerd op 2 februari 2022
Leestijd 3 min.

Eind dit jaar is het weer zover: de afscheidsmusical van groep 8. Misschien ben je er al een tijdje mee bezig: de juiste musical uitkiezen. Waar ga je zoeken? Waar let je op met kiezen? Hoe betrek je de kinderen bij de keuze van de musical? Vragen die je flink bezig kunnen houden. Daarom lees je in deze blog 4 tips voor het kiezen van de musical.

Het kiezen van de afscheidsmusical

Meester Ivo, leerkracht groep 8 en medewerker bij Rep en Roer Musicals, weet als geen ander dat het uitkiezen van een musical niet over een nacht ijs gaat. Hij heeft 4 tips voor je die je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw groep:

Tip 1: Neem de tijd

Ga online op zoek naar een eindmusical. Laat eventueel de kinderen meezoeken. Neem hier ruim de tijd voor en bekijk de verschillende musicals goed.

Tip 2: Verdiep je in de musical

Vaak kun je via de site van musicalproducenten heel veel te weten komen over de musical. Via een kort introductiefilmpje kun je snel een indruk krijgen. Wil je meer weten, dan kun je online (een deel van) het script en de handleiding lezen, de muziek beluisteren en soms ook reacties lezen van leerkrachten die de musical eerder hebben uitgevoerd.

Tip 3: Kies drie musicals

Kies drie musicals die je aanspreken en die bij je klas passen. Je kunt letten op: is de lijn van het verhaal leuk en helder, spreken de liedjes aan, is het aantal rollen geschikt. Maar ook: krijg je er energie van, zie ik dit mijn leerlingen doen?

Tip 4: Stemmen met de klas

Presenteer de drie genomineerde musicals in de klas door het introductiefilmpje te laten zien op het digibord en/of het verhaal voor te lezen. Laat de klas vervolgens stemmen. Als er tussen de twee musicals die het hoogste scoren weinig verschil is qua voorkeur, laat ze dan opnieuw tussen deze twee musicals kiezen.

Ideeën voor het stemmen
Stemmen kan op verschillende manieren. We hebben drie ideeën voor je op een rij gezet:

  • Met vingers
  • Met een stemformulier
  • Hang de 3 titels verspreid over de ruimte op de muur en geef iedereen 3 post-its: groen=mijn nummer 1 keuze, oranje=mijn nummer 2 keuze, roze=mijn nummer 3 keuze

* Is er geen duidelijke keuze? Verdeel de klas in groepjes en laat ze een presentatie maken met waarom de klas deze musical moet doen

Vind jouw musical bij Rep en Roer Musicals

Bekijk de musicals van Rep en Roer

De keuze voor de musical is gemaakt, en dan..

Nu begint het echte werk: oefenen, oefenen, oefenen en natuurlijk het decor! Ook daarvoor hebben we handige tips: