Gepubliceerd op 14 november 2023
Leestijd 5 min.

Creatief bezig zijn en werken aan de fijne motoriek kan voor kinderen heel belangrijk zijn. Daarbij is het natuurlijk fijn als deze twee aspecten op een leuke manier gecombineerd kunnen worden. De bouwproducten van Zpiiel bieden hiervoor een oplossing. In deze blog lees je meer over wat de mogelijkheden van Zpiiel zijn en de ervaring van Juf Angelique.

Wat is Zpiiel?

Zpiiel biedt verschillende bouwproducten gemaakt voor kinderen die bij kunnen dragen aan de fijne motoriek van het kind. De bouwelementen zijn voorzien van een kogelgewricht-systeem, wat ervoor zorgt dat ieder element uniek is. Dit helpt mee aan de mobiliteit en flexibiliteit in het kinderspel. De bouwelementen zijn flexibel wat ervoor zorgt dat ze onderling uitwisselbaar zijn en in alle verschillende series gebruikt kunnen worden.

Ontwikkelingsdoelen

  • Fijne motoriek
  • Leren construeren
  • Fantasie en creativiteit gebruiken

Creatief bezig zijn met Zpiiel

Kinderen kunnen de meegeleverde voorbeelden uit de bouwset namaken, maar het is natuurlijk nog leuker om zelf aan de slag te gaan. Met Zpiiell kunnen kinderen dan ook hun fantasie de vrije loop laten gaan en de meest abstracte vormen maken. Het stimuleren van de verbeelding bij kinderen sluit naadloos aan bij de essentie van dit materiaal.

Angelique: “Ik vind dat Zpiiel een leuke bouwervaring biedt, waarbij kinderen hun fijne motoriek en gevoel voor kleurnuances kunnen ontwikkelen. Wat Zpiiel zo bijzonder maakt, is dat kinderen altijd in staat
zijn om hun creatie af te ronden, zelfs als een element ontbreekt. Het bouwen en weer uit elkaar halen van Zpiiel kan helpen om te ontspannen en rust te vinden voor kinderen. Dit materiaal kan dienen als een
handig hulpmiddel om te friemelen, wat kan helpen om te ontspannen of de aandacht erbij te houden.

Zpiiel en digitale geletterdheid

Naast dat het bouwen met Zpiiel erg leuk is, biedt het ook nog mogelijkheden wat betreft digitale geletterdheid. Kinderen kunnen met een digitale camera of ipad een stopmotion video of fotoreeks proberen te maken. Dit kan op twee manieren:

  1. Laat kinderen per gemaakt onderdeel een foto maken en zo het gemaakte bouwwerk fotograferen.
  2. Laat kinderen een verhaal bedenken met de Zpiiel bouwelementen en een stopmotion hiervan maken.
Angelique Teeuwen
-
Leerkracht en Wetenschap & Techniek-coach
Positief ben ik over de mogelijkheden van Zpiiel. Het was een ervaring om met dit materiaal te mogen werken. Ik ben positief en daarom krijgt Zpiiel van mij vijf sterren. Kinderen gaan op een creatieve manier aan de slag met dit materiaal. Het materiaal stimuleert creativiteit, focus en geduld. Een aanrader dus! Ervaar zelf wat Zpiiel voor jouw school kan betekenen.