Gepubliceerd op 3 april 2024
Leestijd 5 min.

Kinderen leren al op jonge leeftijd fietsen. Bij de een gaat dit wat beter dan bij de ander, maar als ze het eenmaal doorhebben racen ze er vaak vandoor op de fiets. Doordat ze al op jonge leeftijd leren fietsen, is het wel belangrijk dat je de juiste fiets bij de juiste leeftijd gebruikt. In deze blog lees je het belang van loopfietsen, zijwieltjes en de eerste echte fiets.

Voor de allerkleinsten

Vanaf ongeveer 2 jaar kunnen kinderen beginnen met een loopfiets, een leuke en goede manier om evenwicht en coördinatie te ontwikkelen. Dit zijn de basiselementen van het leren fietsen en wanneer dit onder de knie is, zal het leren fietsen daarna gemakkelijker gaan. Op de kinderopvanglocaties kan het leuk zijn om loopfietsjes te hebben zodat de nieuwsgierige kinderen ze kunnen gebruiken en ontdekken hoe het werkt.

De overgang naar de eerste fiets

Rond 4 of 5 jaar zijn veel kinderen klaar voor hun eerste echte fiets. Op dit punt is het belangrijk om te kiezen tussen een model met zijwieltjes of direct een tweewieler voor de meer avontuurlijke jonge fietsers. De juiste maat is hierbij essentieel; kinderen moeten gemakkelijk de grond kunnen raken met hun voeten.

De fietsen met zijwieltjes heb je in veel verschillende vormen en maten. Vooral de driewieler is gebruikelijk om op het schoolplein te gebruiken. Hiermee kunnen kinderen op een leuke manier leren fietsen en de beweging van het trappen leren kennen.

Onderhoudskaart fietsjes en karren 2020

Fietsen zonder zijwieltjes

Het verwijderen van de zijwieltjes is een grote stap voor kinderen en markeert het begin van zelfstandig fietsen. Het is een overgang die niet alleen fysieke vaardigheden stimuleert, maar ook zelfvertrouwen bouwt. Deze overgang gaat vaak niet van de een op de andere dag en er is veel oefening voor nodig. Kinderen kunnen vallen, maar leren daarmee ook meteen dat dit niet erg is en ze lekker door moeten blijven oefenen. Vergeet ook niet de veiligheidsuitrusting, zoals een helm, die zowel veiligheid als stijl biedt.

Laat kinderen vallen en opstaan

Het belangrijkste bij het leren fietsen is om de kinderen lekker hun gang te laten gaan. Het is niet erg als ze vallen of even niet meer durven. Zolang ze uiteindelijk weer op die fiets stappen, kan het fietsavontuur beginnen. Bereid je dus voor op het avontuur, maak veiligheid een prioriteit en ontdek de vreugde van fietsen door de juiste keuzes te maken. Het weg naar zelfstandig fietsen is een waardevolle ontwikkeling in het leven van elk kind, vol met lessen, lach, en onvergetelijke herinneringen.

Benieuwd naar al het rijdend materiaal?

Bekijk ze in onze webshop