Gepubliceerd op 18 mei 2021
Leestijd 5 min.

Buitenspelen is gezond en leuk! Door buiten te spelen doen kinderen nieuwe ervaringen op. Wist je dat het schoolplein in de top 3 van favoriete speelplekken staat? In deze blog lees je leuke activiteiten voor het buitenspelen.

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Buitenspelen daagt kinderen uit om te ervaren, creëren, voelen of dingen te doen waar moed voor nodig is. Het prikkelt hun sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Zoek jij nog leuke activiteiten voor buitenspelen? We hebben er 5 voor je verzameld.

1. Overgooien

Overgooien met een bal verbetert de motoriek. Daarnaast leren peuters zo om te delen en spelen met andere kinderen.

Net BallEen leuke variatie op overgooien is het spel Net Ball (vanaf 4 jaar). Dit spel bestaat uit twee handtrampolines en traint de oog-hand-coördinatie. Bestel Net Ball in de webshop.

2. Springtouwen

‘In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit.’ Ken jij het nog? Springtouwen is leuk om alleen en in groepsverband te doen.

Kinderen leren springtouwen door af te kijken. Kleine kinderen (vanaf ongeveer 4 jaar) zullen eerst proberen om over het springtouw heen te stappen of het touw achterlangs over zich heen te laten draaien. Vanaf ongeveer 6 jaar springen kinderen meer in een regelmatig ritme.

Leuke spelletjes met een springtouw voor meerdere personen:

  • Spring met zijn tweeën met een springtouw voor één persoon. Houd allebei één uiteinde van het touw vast. Goede communicatie is belangrijk!
  • Springtouwen met een grote groep? Maak een cirkel van kinderen. Een persoon gaat midden in de cirkel staan en houdt het springtouw aan een kant vast. Deze speler draait niet al te snel het springtouw in het rond, over de grond. De spelers die in een cirkel staan moeten over het touw springen zodra het touw bij hen is. Ben je geraakt? Dan ben je af. Ga door tot er een winnaar is.

Ga met z’n allen springtouwen met een extra lang springtouw van 5 meter.

Bestel het extra lange springtouw in de webshop

3. Stoepkrijten

StoepkrijtenStoepkrijt is leuk en veelzijdig: je kunt er veel spelletjes meedoen en de mooiste kunstwerken van maken. Leuke ideeën om met stoepkrijt te maken:

  • Maak een twisterspel
  • Maak een werpspel: teken een grote roos op de grond met punten. Wie haalt de hoogste score?
  • Maak stoepkrijtklei: wat je kleit droogt op tot stoepkrijt
  • Teken schaduwen met stoepkrijt

Ga naar buiten en maak de mooiste kunstwerken.

Bestel stoepkrijt in de webshop

4. Zandbakactiviteiten

Spelen met zand is goed voor de motoriek en creativiteit van kinderen. Doordat zand verschillende structuren heeft, voelt het steeds weer anders aan. De mogelijkheden met zand zijn eindeloos! Wat dacht je van:

Zandkastelen bouwen

Zandkastelen kun je alleen bouwen maar misschien is het nog wel leuker om het samen te doen. Hoe komt het kasteel eruit te zien? Wie maakt wat? Met de juiste materialen en creativiteit maak je de mooist zandkastelen. Pak de schepjes, zandzeven en zandemmers erbij en maak het mooiste zandkasteel.

Rivieren maken

Een zandkasteel is eigenlijk niet af zonder een waterburcht. Voor een stevig zandkasteel is water een onmisbaar element. Op warme dagen vinden kinderen het heerlijk om in de zandbak met water te spelen!

Zandfiguren maken

Hoe goed kennen de kinderen de figuren? Met de zandvormenset maak je zandcirkels, vierkanten, zeshoeken en driehoeken.

Schepjes, zandzeven en zandemmers kunnen niet missen in de zandbak. Alle materialen voor in de zandbak bestel je gemakkelijk in onze webshop.

Bestel zandbakmaterialen in de webshop

Zoek je nog meer inspiratie voor leuke buitenspellen?

buitenspeelkaartenMet buitenspeelkaarten geef je kinderen inspiratie voor op het speelplein. Daarnaast vormen ze een aanleiding om de organisatie van buitenspelen eens goed onder de loep te nemen.

Ontdek nu de actuele, scherp geprijsde aanbiedingen en bestel in de webshop.

Bestel het buitenspeelgoed in de webshop