Gepubliceerd op 13 augustus 2019
Leestijd 3 min.

Als het om ict in het onderwijs gaat dan blijkt steeds weer dat de leraar die ervoor moet zorgen dat ict op een juiste manier wordt gebruikt de belangrijkste factor voor succes is. De leraar doet ertoe, maar dat wist jij natuurlijk allang! In sommige gevallen is de kloof tussen onderwijs en ict te groot om tot een succesvolle integratie te komen. Scholen doen er daarom goed aan om die kloof te slechten. Eén van de manieren om dat aan te pakken is het faciliteren van een i-coach op school.

Van ict-er naar i-coach

Op veel scholen is het al gebeurd; de ict-er is veranderd in een i-coach. Was de ict-er nog iemand die zich voornamelijk met stekkertjes en aansluiten van computers bezighield? De i-coach houdt zich vooral bezig met het onderwijskundige aspect van ict. De i-coach zou in staat moeten zijn om de directie te ondersteunen bij het maken van keuzes voor wat betreft verwerkingssoftware, ecosysteem, of didactische inzet van ict bijvoorbeeld. Het gaat om goed onderwijs en niet om de techniek! Kennisnet bracht onlangs een interessante publicatie uit waarin een aantal succesfactoren voor de inzet van een i-coach werden opgesomd.

Faciliteer de i-coach

Naast de koppeling aan onderwijskundige doelen zijn nog een aantal andere factoren bepalend voor het slagen van een i-coach. De positionering van de i-coach en omschrijving van de rol is belangrijk. Niet alleen op de school, maar binnen het hele bestuur moet dit eenduidig zijn. Het helpt zeker als de i-coaches van verschillende scholen structureel en regelmatig kennis met elkaar kunnen delen. Dat betekent dus dat een i-coach voldoende tijd moet hebben om de rol goed te vervullen.

I-coachen kun je leren!

Je bent niet van de één op de andere dag i-coach. Dat kost even tijd. En je moet het één en ander leren. OinO verzorgt samen met InSchool Academie een Post-HBO opleiding ict-coach. In principe duurt deze opleiding twee jaar. Eventueel is er ook een light (verkorte) editie van een jaar. In deze opleiding werk je aan je coaching vaardigheden, krijg je inzichten in het financiële aspect van onderwijs en ict, ga je aan de slag met digitale geletterdheid en werk je uiteindelijk aan een concreet probleem dat je als i-coach op je eigen school uitwerkt. Samen met een gemotiveerde groep gelijkgestemden word je opgeleid tot i-coach.

Schrijf je in!
In september starten we de opleiding met een nieuwe groep. Een nieuwe lichting i-coaches die uiteindelijk zorgen voor goed onderwijs, waarin ict goed en gericht wordt ingezet. Schrijf je in!

Voor meer informatie of direct inschrijven, klik hier.