Gepubliceerd op 30 april 2024
Leestijd 5 min.

In een wereld die steeds meer draait om samenwerking, is het ontwikkelen van deze vaardigheid van onschatbare waarde, zelfs op jonge leeftijd. In deze blog willen we benadrukken waarom samenwerken zo cruciaal is voor kinderen en hoe basisscholen en de kinderopvang kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Vier voordelen van samenwerken

  1. Levenslange vaardigheid: Samenwerken is niet alleen belangrijk tijdens de schooljaren, maar het vormt ook de basis voor succes in latere fases van het leven. Of het nu gaat om samenwerken in een team op het werk, in sociale situaties of bij het oplossen van problemen, de vaardigheid om effectief met anderen samen te werken blijft een cruciaal aspect van het dagelijks leven.
  2. Ontwikkeling van empathie en respect: Samenwerken stimuleert de ontwikkeling van empathie en respect voor anderen. Door samen te werken leren kinderen elkaars verschillende standpunten te respecteren, wat essentieel is voor een gezonde sociale ontwikkeling.
  3. Versterking van communicatievaardigheden: Effectieve communicatie is een belangrijk onderdeel van samenwerken. Door samen te werken oefenen kinderen het duidelijk uiten van hun ideeën, luisteren naar anderen en het onderhandelen over oplossingen. Deze communicatieve vaardigheden zijn van grote waarde in alle aspecten van het leven.
  4. Opbouwen van zelfvertrouwen: Het succesvol samenwerken aan een gemeenschappelijk doel kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten. Het ervaren van teamwork en het behalen van resultaten als onderdeel van een team kan bijdragen aan een positief zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde versterken.

Teamwork bevorderen

Om kinderen de kans te geven om samen te werken kunnen een aantal strategieën gebruikt worden. Denk aan leeractiviteiten die samenwerking vereisen, zoals groepsprojecten, discussies en probleemoplossende spellen. Daarnaast zijn teambuildingsoefeningen ook handig, denk hierbij aan met zijn alle de ruimte ombouwen om een modeshow te houden. Als laatste is het handig om samenwerking aan te moedigen, denk hierbij aan beloningen als groepen goed samen werken. Leer kinderen dat het resultaat niet altijd het belangrijkste is maar de weg naar het resultaat.

Een pakket met spellen van BS Toys genaamd Teamwork speelt hier perfect op in. Het pakket bestaat uit vijf verschillende spellen zoals een parachute en springtouw. Hierbij leren kinderen op een speelse en actieve manier samen te werken. Ook met deze spellen van BS Toys staat niet alleen educatie centraal, maar bovenal het plezier van spelenderwijs leren. Het pakket bestaat uit 5 verschillende items die allemaal gerelateerd zijn aan samenwerken.

Kinderen op jonge leeftijd laten samenwerken helpt ze op meerdere manieren in de rest van hun leven. Met dit pakket stimuleer je de kinderen om samen op spelende manier actief uit te voeren. Er zitten kleinere spellen in die in kleine groepjes gedaan kunnen worden maar ook spellen die je met de hele groep kan doen.