Gepubliceerd op 26 juni 2024
Leestijd 5 min.

Ben jij al bezig om meer duurzaamheid in de groep te brengen?

In onze snel veranderende wereld wordt duurzaamheid steeds belangrijker, niet alleen thuis, maar zeker ook in het onderwijs en de kinderopvang. Als leerkrachten en pedagogisch medewerkers heb je een unieke kans om een groene toekomst vorm te geven, beginnend bij de keuze voor duurzame producten en materialen in onze klassen en groepen. In deze blog duiken we in het belang van duurzaamheid en hoe jij, met kleine aanpassingen, een grote impact kunt hebben.

Waarom kiezen voor duurzame materialen?

Duurzame materialen zijn ontworpen om een minimale impact op het milieu te hebben. Ze zijn vaak gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals hout, hebben een lange levensduur en zijn recyclebaar. Hout is bij uitstek een duurzaam materiaal, mits het afkomstig is uit goed beheerde bossen. Het gebruik van houten producten draagt bij aan het reduceren van plastic afval en vermindert de ecologische voetafdruk van je groep.

Het educatieve aspect van duurzaamheid

Duurzaamheid in de groep gaat verder dan alleen het kiezen voor de juiste materialen. Het biedt ook een kans om kinderen op jonge leeftijd te onderwijzen over het milieu en hun rol daarin. Wanneer kinderen dagelijks in aanraking komen met duurzame producten, zoals houten speelgoed en leermaterialen, worden ze zich meer bewust van hun omgeving en de invloed die ze hierop hebben. Dit kan variëren van het leren over recyclingprocessen tot discussies over hoe hernieuwbare materialen worden gebruikt en waarom deze belangrijk zijn.

Praktische tips voor duurzaamheid in jouw groep

  1. Kies voor FSC-gecertificeerde houten producten: FSC (Forest Stewardship Council) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Door FSC-gecertificeerde houten producten te gebruiken, weet je zeker dat deze afkomstig zijn uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd.
  2. Verminder afval: Moedig hergebruik van materialen aan en stel systemen op voor recycling binnen jouw groep. Dit leert kinderen over de levenscyclus van producten en het belang van afvalvermindering.
  3. Gebruik natuurlijke materialen: Waar mogelijk, kies voor materialen die minder bewerkt zijn en vrij van schadelijke stoffen. Dit is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor de gezondheid van de kinderen.

Met de juiste keuzes helpen we niet alleen onze planeet een handje, maar geven we ook het goede voorbeeld aan de volgende generatie. Samen maken we het verschil!

Ben je klaar om de overstap te maken naar een duurzamere groep?

Bekijk ons assortiment van FSC-gecertificeerde producten en ontdek hoe je met verantwoorde keuzes een verschil kunt maken.

Bekijk onze duurzame producten hier